Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – ajánló


Ana (17éves) - 2 hónapja

Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyve tökéletes könnyed olvasmány lehet minden irodalmat szerető romantikus alkatú fiatal számára. A szöveg alcíme (Magyar irodalmi szerelmeskönyv) tökéletesen leírja a könyv tartalmát. Negyven rövid történeten keresztül tudhatunk meg többet az eddig talán csak az irodalomkönyvekből ismert magyar írók és költők viharos vagy – ritkábban – idilli szerelmi életéről.

Tudtátok például, hogy Krúdy Gyula megszöktette szeretőjének kiskorú lányát? Vagy azt, hogy Mikszáth Kálmán kétszer vette feleségül ugyanazt a nőt, élete szerelmét? Esetleg hallottatok már arról, hogy Babits Mihály egyszerűen elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Tanner Ilonát, a későbbi Török Sophie-t, akit néhány héttel később el is vett? Ehhez hasonló megbotránkoztató vagy éppen ellenkezőleg: felemelő történetekkel van tele ez a könyv.

Már a kötet megjelenésének előzményei is érdekesek. A szerző először facebookon osztott meg néhány érdekes történetet, pletykát a magyar irodalom ismert szerelmespárjairól, elsőként Radnóti Miklósról és Gyarmati Fanniról. Majd az egyre növekvő érdeklődés miatt döntött úgy, hogy könyv formájában is megjelenteti a legizgalmasabb, legelborzasztóbb vagy éppen a legaranyosabb szerelmi történeteket.

Nem véletlen a hatalmas érdeklődés a könyv iránt. Nyáry Krisztián három sokak által kedvelt témát egyesített ebben a könyvben. A pletykákat, a szerelmet, na meg persze az irodalmat.

Márpedig a pletykákat, híres emberek szerelmeinek történeteit mindenki érdeklődéssel fogadja, de őszintén, mennyivel menőbb Ady Endre szerelmi életét megtárgyalni a barátnőkkel, mint Leonardo DiCaprióét….

Bár a könyv tökéletes olvasmány lehet akkor is, ha szeretnél többet tudni az irodalomórákon felbukkanó, a tankönyvekben általában szemérmesen említett vagy teljesen elhallgatott történetekről, egy percig sem szabad elfelejtenünk, hogy elsősorban szórakoztató céllal készült. Nem törekszik arra, hogy az írók teljes személyiségét lefesse, arra sem, hogy műveiket elemezze, egyszerűen csak el akar mesélni néhány izgalmas történetet azoknak, akik nyitottak arra, hogy kedvenc szerzőiket más oldalról is megismerjék.

Hiszen tehetségük és adottságaik ellenére ők is egyszerű, néha bohém, néha komoly emberek voltak.

Abban az esetben, ha olvasás közben felkeltette az érdeklődésedet valamelyik történet, a kötet hátuljában van egy összegyűjtött szakirodalom-jegyzék olyan könyvekkel, naplókkal, monográfiákkal, amelyekben részletesen, gyakran irodalmi szempontból megközelítve, de még mindig élvezhetően írnak egy-egy inspiráló szerelemről. Így észrevétlenül eljutottunk a pletykától a valódi irodalomtörténetig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved