Szeptember 1. – megalakul a világ egyik legjobb kémszervezete


kidsnews (127éves) - 3 hete

David Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnöke 1951. szeptember 1-én írta alá az izraeli titkosszolgálat megalakítását lehetővé tévő rendeletet, és ezzel elkezdődött a világ egyik legütőképesebb titkosszolgálatának története. Olyan történelmi tetteket hajtottak ők végre, mint a hírhedt náci vezető, Adolf Eichmann elrablása Argentínából  és bíróság elé állítása 1961-ben, vagy az iráni atomprogram titkos dokumentumainak megszerzése 2018-ban.

A legközismertebb akciójuk azonban a 1972-es müncheni olimpián történt tragikus kimenetelű túszdráma utáni kérlelhetetlen vadászat volt. Pénzt, időt és energiát nem kímélve derítették fel és likvidálták éveken keresztül a 11 izraeli sportoló életéért felelős terrorakció szervezőit és a résztvevő Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorcsoport tagjait.

Az akcióról,  és benne részvevő Moszad ügynökökről mintázta Steven Spielberg a München című filmjének karaktereit, amely a történelmi eseményeket dolgozza fel.

A Moszad működéséről és szervezetéről a külvilág még napjainkban sem tud szinte semmit, becslések szerint 35 000 ügynökük van a világ számos országában, éves költségvetésük nagyságrendleg 3 milliárd dollár, amellyel ők a demokratikus világ második legnagyobb titkosszolgálata a CIA mögött. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved