Szeptember 12. – kamaszok találták meg a világ leghíresebb őskori barlangfestményét


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Nyolcvan éve szeptember 12-én négy francia kamasz kutyát sétáltatott, amikor Robot nevű ebük bezuhant egy mélyedésbe és a srácoknak kellett kimenteni, így találták meg a Lascaux-i barlangot és a tizenhétezer éves barlangfestményeket, amelyeket a nagyközönség jó ideje már csak az eredetitől pár száz méterre felépített teljes másolatában tekinthet meg.

A Vézére-folyó völgye mindig is gazdag lelőhelye volt a francia régészetnek – elég csak a Crô-Magnon leleteket említenünk -, a Lascaux-i barlang ennek ellenére is meglepte a szakembereket, mert korábban még soha nem találtak ilyen jó állapotban fennmaradt barlang festményeket.

A 250 méter hosszú és 30 méter mély barlang alkotói igen termékeny művészek voltak, akik szinte egy centimétert sem hagytak szabadon.

A barlangot lovakkal, bölényekkel, szarvasokkal díszítették, a geometrikus absztrakt ábrázolások és képzelt lények mellett, amelyek a kutatók szerint vallási, kultikus célt szolgáltak. A barlang vésetei kapcsán a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csillagok mozgását és állását is igyekeztek megörökíteni, sőt azt feltételezik, hogy a barlangban megtalálták a világ legősibb írását is.

A barlangban valószínűleg nem éltek a cro-magnoni emberek, hanem egyfajta szentélyként szolgálhatott, amelyben a festéshez és ábrázoláshoz szükséges eszközöket is megtalálták a régészek.

Ez alapján tudjuk, hogy növényi anyagokból készült ecsetet is használtak az állati szőr ecsetek mellett, valamint a szájukba vett festéket köpték a falra, és dárdahegyhez hasonló eszközzel készítették a fali véseteket.

A barlang megvilágítására zsírból készült mécseseket használtak, és jól ismerhették az állványok készítésének technikáját is, mivel a mennyezetet is díszítették rajzaikkal.

Az eredeti barlangot napjainkra már csak a kutatók látogathatják, az érdeklődő laikusok számára művészek és szakemberek egy közeli kőbányában, közel tíz évnyi munkával 5 milliméteres pontossággal lemásolták a páratlan leletet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon, mult.kor

2017 Kidsnews | All rights reserved