Szeptember 14. – 250 ezer embert ölt meg az utolsó magyar kolerajárvány


kidsnews (127éves) - 5 napja

A járványok mindig is részesei voltak az emberiség történetének, most nem kell ugyan hosszan kutatni az emlékezetünkben, de a Covid-19 után, valószínűleg mindenkinek eszébe jutna a pestis és a kolera is, ha gyorsan említeni kellene pár gyorsan terjedő mikroszkopikus gyilkost.

A XII. század végétől egészen a XVIII. századig a pestis okozta a legnagyobb fenyegetést Európában, aztán az 1700-as években a kolera is megérkezett Indiából, hogy egészen a 19. század végéig szedje áldozatait.

A kolera elnevezésű betegséget a Vibrio cholerae nevű, belekben található baktérium okozza, ami elsősorban széklettel, szennyvízzel és az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed.

Vagyis megfelelő higiéniás körülményekkel ez a fertőzés is elkerülhető, azonban az 1872. szeptember 14-én hivatalossá vált országos kolerajárvány idején a magyarországi állapotok még nagyon is kedveztek a betegségnek.

A közterületek normális szennyvízelvezetés híján mocskosak voltak, a lakosság jelentős része szűretlen és forralatlan vizet fogyasztott, hogy egyéb személyes higiéniai szokások, mint a rendszeres kézmosás és fürdés hiányát ne is említsük.

Két évbe tellett, mire a járvánnyal sikerült eredményesen felvenni a harcot, miután elrendelték a közterek folyamatos takarítását, az ivóvíz tisztítását és betegek elválasztását az egészségesektől. Az epés hányásként is ismert betegség utolsó országos kitörése becslések szerint végül 180-250 ezer áldozatot szedett, ami a népesség hat évnyi természetes szaporulatának felelt meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ng.hu;24.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved