Szeptember 15. – életbe lépnek a „német vér tisztaságának védelméről” szóló nürnbergi törvények


kidsnews (127éves) - 2 hete

1935. szeptember 15-én a nácik kedvenc bájos kisvárosában, Nürnbergben törvényesítették a németországi zsidó kisebbség megfosztását állampolgári jogaiktól, amivel megteremtették a kiindulási alapot a későbbi rémtetteikhez is. A nagyhatalmak vezetői oly mértékben le voltak nyűgözve a Hitler vezette Németország kiemelkedő gazdasági eredményeitől, hogy a vészjósló nürnbergi törvényeknek nem tulajdonítottak jelentőséget, vagy csak besöpörték a problémát a szőnyeg alá – mindenesetre ma már ismerjük tévedésük szörnyű árát.

Nürnberg, belváros

1935 szeptemberében a NSDAP VII. kongresszusán Nürnbergben két törvénycsomag készült, melyekben a német állampolgárság kérdését szabályozták és „a német vér és becsület tisztaságát” kívánták védeni. Mindkét törvény Hitler landsbergi börtönben írt, napjainkban már betiltott zavaros művében, a Mein Kampfban lefektetett  fajelmélet alapján született.

Csak azok maradhattak a Német Birodalom polgárai, akik „német vagy rokon vérűeknek” minősültek, és ezek mellett a náci ideológiának is megfeleltek.

A zsidóság kérdését nem vallási, hanem faji vizsgálat döntötte el, a törvény minden részletre kiterjedő rendelkezései között külön passzusok vonatkoztak a „kevert zsidókra” illetve azokra az „árja németekre”, akik zsidókkal házasodtak vagy ápoltak szerelmi viszonyt, amit „fajgyalázásnak” minősítettek és nagyon szigorúan szankcionáltak.

holokauszt emlékmű

A második világháború folyamán a nürnbergi törvények döntő szerepet játszottak a holokausztban és sok millió ember könyörtelen elpusztításában.

A szövetségesek a háború végén pontosan a kisváros szimbolikus jelentősége miatt választották Nürnberget a náci perek helyszínéül, hogy minden borzalom ott érjen véget, ahol elkezdődött.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved