Szeptember 16. – a kis mérgező molekula nagy napja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Ma van az ózon világnapja. Ózon hotel, Ózon Tv, ózondús levegő, és így tovább, miközben a trioxigén valójában egy mérgező gáz. Vajon minek köszönheti a remek image-ét, ami alapján annyi pozitív érzés kötődik az O₃-hoz?

Az ózon, trioxigén, vagy O₃, ahogy a kémia jelöli, vagyis a három oxigénatomból álló molekula valójában egy instabil, mérgező anyag. Erősen oxidáló hatása miatt roncsolja a sejtfalakat, és már amikor belélegezzük, irritálja az emberi nyálkahártyát. Koncentrálva bőrrákot, szemirritációt, tüdő- és hörgőbetegséget idézhet elő. De nem csak az emberre és az állatvilágra veszélyes, a növényeknél mutációt, csökkenő termést és pusztulást okoz, és az épületeket is elerodálja. Viszont oxidáló hatása miatt remek fertőtlenítőszer, aminek mind az előállítása, mind a felhasználása egyszerű és környezetkímélő.

A levegő 21%-át adó O₂-vel szemben az ózon kifejezetten büdös, Friedrich Schönbein svájci kémikus 1840-ben ezért nevezte el „ozein”-nek, ami annyit tesz: bűzleni.

A fentiek alapján eldönthetjük, mindenki jobban jár, ha kirándulása alkalmával nem szív ózondús levegőt. Ugyanakkor a sztratoszférában (a földfelszín felett 10-50 km magaságban) kiemelkedően fontos védelmi szerepe van, mivel az itt felhalmozódott ózonmolekulák szűrik kia napfényből a káros UV sugarakat, mivel elnyelik azokat.

A hetvenes években tudósok felfigyeltek az ózonréteg károsodására (a felfedezésértPaul Crutzen, Mario Molina és Sherwood Rowland kémikusok 1995-ben be is zsebelték a kémiai Nobel-díjat) , majd mérésekkel igazolták, hogy néhány helyen végzetesnek látszó mértékben elvékonyodik az ózonpajzs.

A tömegek számára úgy fogalmazták meg, hogy „lyuk keletkezett rajta”, ami nem fedi a teljesen a jelenséget, de a tény tény maradt, hogy ezeken a részeken kevésbé védte a Földet.

1987-ben ezen a napon 46 ország írta alá az úgynevezett montreáli egyezményt – erre emlékezünk az ózon világnapján -, amelyben az aláírók vállalták, hogy megszüntetik a magaslégköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét és használatát.

Több mint 189 ország csatlakozott az egyezményhez – köztünk hazánk is -, megírva ezzel a környezetvédelem eddigi legnagyobb sikertörténetét, amit még az ipari lobbi sem tudott megfúrni. Habár a tendenciát megfordítva a közvetlen fenyegetést sikerült elhárítanunk, az ózonlyuk máig meglévő sebe a bolygónknak, aminek teljes gyógyulásához még sok évnek kell eltelnie.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nasa.com

2017 Kidsnews | All rights reserved