Szeptember 17. – a magyar szabadságharc ikonja, Bem apó áttér a muzulmán hitre


kidsnews (127éves) - 3 napja

Józef Zachariasz Bem, Bem József, vagyis Bem apó életében egyetlen dologhoz volt hű, a háborúhoz, ami végigkísérte az életét. Tizenöt évesen már Napóleon hadnagya volt, majd a lengyel és magyar szabadságharc hőse lett, és ennél a pontnál a magyar történelemkönyvek lapjairól el is tűnik Petőfi bálványozott vezetője, az elbukott szabadságharc fővezére.

Bem élete hátralévő alig több, mint egy évét Murád pasaként töltötte az oszmán birodalomban, ahol katonai tehetségét a törökök szolgálatába állította.

A történészek elképzelése szerint azért tért át a muzulmán hitre, hogy a fenyegető – de végül be nem következett – török-orosz háborúban nehogy kiadják őt az oroszoknak, mindemellett vannak feljegyzések arról, hogy Bem nagyon fegyelmezetten tartotta magát az iszlám előírásaihoz.  

A magyar szabadságharc székely katonáinak lengyel származású, franciául beszélő, apró termetű, de tehetséges és vakmerő vezetője vélhetőleg maláriában halt meg az akkor még Oszmán Birodalomhoz tartozó szíriai Aleppóban.

Az I. világháborút követően önállóvá vált Lengyelország 1929-ben vitette vissza Bem hamvait  szülővárosába, a galíciai Tarnowba. Bem apó szarkofágja azóta a város egyik parkjában levő tó közepén lebeg ég és föld között, ugyanis a lengyel püspökök tiltakoztak ellene, hogy a „hitehagyott” tábornok a megszentelt földben nyugodjon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ng.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved