Szeptember 18. – az illetlenség napja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A Wikipedia napi szócikke szerint 2008 óta szeptember 18-a az illetlenség világnapja Budapesten. A teljesen ismeretlen „emléknapnak” utánanézve valószínűleg valaki igen komoly bunkóságnak lehetett elszenvedője 2008-ban, amit a szabad enciklopédiában torolt meg – ha így van, akkor kétségkívül elegánsan -, mivel sehol nincs és nem is volt az illetlenségnek emléknapja. De ha már bekerült a szeptember 18-i emléknapok közé, ne fáradjon a bejegyzés szerkesztője hiába, szenteljünk egy cikknyi időt arra, hogy miért is probléma a faragatlan viselkedés.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a különböző társadalmi szokások, kultúrkörök, az egy-egy nemzetre jellemző gondolkodásmód ismerete leginkább diplomáciai feladat, és a hétköznapi ember számára nem fontos.

Nem is lehet ennél nagyobbat tévedni, gondoljunk csak a nemzetközi ösztöndíjakra, vagy akár a nemzetközi multi cégekre, ahol az aktuális feladatoknak megfelelően rotálják a munkavállalókat leányvállalataik és telepehelyeik között, így egy tehetségesebb, ambiciózusabb fiatal akár még idehaza is könnyen találhatja magát egy színes nemzetközi csapat forgatagában, ahol bizony nem árt egy kis előtanulmány az eltérő nemzetek kultúrájáról.

A covid épp nem kedvez a fapados utazgatásnak, de ha vége a járványnak, sokan szeretnének újra világot látni. Érdemes tájékozódni előre a helyi szokásokról és elvárásokról, nehogy az embert ne engedjék be a legizgalmasabb helyekre divatos öltözéke – vagy annak hiánya – miatt.

Nem csak egy multinál, vagy utazgatás közben élvezhetjük a jómodor nyújtotta előnyöket, a kifinomult viselkedés a munkaerőpiacon és az üzleti életben hatványozottan megtérül, még akkor is, ha a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a nagyhangú bunkósággal jobban lehet érvényesülni.

Az illem, viselkedéskultúra az emberek közötti viselkedés legősibb, legemberibb, legőszintébb szokásait, szabályait jelenti, amely alapja a társadalmi kapcsolattartásnak, az azt szabályozó jognak és erkölcsnek, amelynek követelményeit az aktuális viszonyok alakítják bizonyos fokig, és ami már a kultúránk alapját adó szentkönyvekben is feltűnik:  

„Ne tégy olyat felebarátoddal, amit nem szeretnéd, ha ő tenne veled!” – áll Jézus hegyi beszédében,  ahogy a tízparancsolat is valójában a kultúránk  morális alapszabályait kívánta rögzíteni.

Vagyis az illemtan arra tanít meg bennünket, hogy hogyan viselkedjünk a környezetünkben lévő ismertelenekkel, és ismerősökkel, függetlenül attól, hogy kedveljük-e őket. Segítségével jobb benyomást kelthetünk, magabiztosabban és kellemesebben tanulhatunk, szórakozhatunk, közlekedhetünk, utazhatunk… egyszóval jobban élhetünk. Ne féljünk használni a jómodorunkat!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved