Szeptember 2. – J.R.R. Tolkien


kidsnews (127éves) - 1 éve

1973. szeptember 2-án hagyott itt minket a Gyűrűk ura és a Hobbit szerzője, aki saját fantasy regényei rajongóit mind egy kicsit őrültnek tekintette, önmagát pedig sokkal inkább nyelvésznek tartotta, mint írónak. Íróasztalában pihenő, vagy félbehagyott műveit harmadik fia szerkesztésében posztumusz kiadták az elmúlt évtizedekben, s ezek a rajongók körében legalább akkora sikert arattak, mint életében kiadott művei.

Az íróra emlékezve összeszedtünk néhány érdekességet könyveivel kapcsolatban:

1.,

Tolkien az óangol, kelta, latin, óészaki és gót holt nyelvek mellett folyékonyan beszélt görögül,  franciául, spanyolul, németül és egyéb germán nyelveken is, a finn nyelvet különösen szép hangzásúnak tartotta, a Kalevala hatása a Szilmarilokban és a Gyűrűk Urában is tetten érhető.

2.,

Nyelvek iránti rajongása okán, hobbiból tizenöt mesterséges nyelvet dolgozott ki, melyek közül a legközismertebbek a Gyűrűk ura  két tünde nyelv, a quenya és a sindarin, Középfölde kulturális örökségének ősi építőkövei.

3.,

A kultszerző sikerkönyveit tulajdonképpen az általa alkotott nyelvek háttérsztorijának írta. Ahogy egy későbbi levelében írta:

„a nyelv nem létezhet, fejlődhet és alakulhat saját kultúra és történelem, mitológia nélkül”

4.,

A nácik rajongtak az író műveiért, azonban az érzés finoman szólva sem került viszonzásra az Tolkien részéről. Amikor könyvei német kiadója jelezte, hogy igazolnia kell származását, hogy könyvei megjelenhessenek a náci Németországban. Tolkien javasolta azok betiltását, és válaszlevelében kiemelte, hogy csak azt bánja az üggyel kapcsolatban, hogy nincs zsidó felmenője.

5.,

A Gyűrűk urából 250 millió példány kelt el, aminek köszönhetően Tolkien az ötödik a legtöbb könyvet eladó írók toplistáján.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved