Szeptember 21. – genetikai vizsgálatokkal bizonyították Magna Hungaria létezését


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Egyes források szerint 1235-ben ezen a napon, míg mások szerint májusban indult útnak Julianus barát domonkos rendi szerzetes három társával, hogy Konstantinápolyon és a Fekete-tengeren túl felkutassa a honfoglaló magyarok elszakadt törzsét. Utazásáról és a megtalált magyarul beszélő törzsről, akik között egy hónapot töltött híres tudományos munkáiban számolt be.

Budavár, Julianus barát szobra

A Magna Hungariának nevezett terület létezését sokáig kétely övezte a tudományos elit körében, mivel a megjelölt területen átsöpört a tatárjárás és a magyarul beszélő közösségnek nyoma veszett. Azonban 2013-ban publikált tudományos munkájukban három magyar kutató észt tudósokkal együttműködve sikeresen kimutatta a magyarok genetikai mintáját Ázsia Volga és Urál közti területén.

Németh Endre, Fehér Tibor és kutatótársaik 46 eurázsiai populációt vizsgáltak, és megállapították, hogy a keleti magyarok a baskírokba és a volgai tatárokba olvadhattak be.

A felfedezés különlegessége, hogy a Magna Hungariában vett genetikai minták alapján sokkal nagyobb az ugor eredetűek aránya az ottani magyar génkészletben, mint a mai Magyarország területén, ahol az elmúlt ezer évben népünk tovább keveredett az európai népekkel, és génjeink lényegében már nem mutatnak eltérést bármelyik környező népcsoporthoz képest.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTA.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved