Szeptember 22. – utolsó amerikai boszorkánykivégzés


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Az USA-ban utoljára 1692 szeptember 22-én, Salemben akasztottak fel valakit boszorkányságért, és a hét nő és egy férfi kivégzésével lényegében véget ért a boszorkányüldözések fénykora.

A 15-18. században emberek tízezrei estek áldozatul a középkor tipikus koncepciós pereinek.

A jelenség okait kutatók hada próbálta értelmezni, a legtöbb tudományos munka a reformációval megjelent feszültségekhez és vallásháborúkhoz köti az üldöztetések elterjedését, de valószínűleg azok sem járnak messze az igazságtól, akik az ezerötszázas évek végi pestishullámhoz kapcsolják a boszorkányüldözés korabeli népszerűségét.

Ami biztos, hogy boszorkányokkal és mágikus erőkkel azelőtt sem csak mesékben találkozhattunk. Történészek szerint az ókorban az ókeresztényeket, majd a Kr. u. 3. századtól kezdve a keresztényeket is előszeretettel vádolták meg boszorkánysággal, mágiával az ókori görög és római társadalmakban. Német kutatók egészen az antik római és pogány germán hitvilágig vezetik vissza a boszorkányság fogalmát, de az ókori Mezopotámiában is megjelentek ilyen vádak az i. e. 1. évezredben.

Istenítélet, a vízpróba, azaz boszorkányfürösztés. Ha nem merült el az ördög segítette, ha elmerült ártatlan, elengedhető

A középkorban szinte minden kultúrában találkozhatunk az ártó szándékú boszorkánysággal, de ekkor még az európai egyházi elit népi babonaságnak tekintette az ilyen vádakat.

A démonológusok (a démonok és a démonokban való hit rendszerbe foglalt tanulmányozó személyek) térnyeréséig a boszorkánygyűlölet megmaradt a pletyka és hiedelmek szintjén.

Boszorkányégetés 1585. Baden

Johannes Nider domonkos rendi szerzetes 1475-ben kiadott 5. könyve már a boszorkányokkal kapcsolatos nézetekre és arra fókuszált, hogy segédeszközként használható legyen a gyóntatásokhoz és prédikációkhoz. A „műben” komoly tudományos értekezéseket találhatunk arról, hogy a boszorkányok hogyan átkoznak, vagy például hogy ezeket a rontásokat hogyan kell eltávolítani. Nider könyve a későbbi üldöztetések egyik alapvetése lett, és sajnos nagyban hozzájárult a nők negatív megítéléshez is.

Az üldöztetések alatt a rontással, fekete mágia használatával megvádolt „boszorkányok”  a legtöbb esetben a közösségnek kiszolgáltatott asszonyok, hajadon lányok, fogyatékosok vagy egyszerű különcök voltak, akik valamilyen okból a társadalom peremére sodródtak.

Még ma is előfordul a világban, a törzsi hagyományokat ápoló kultúráktól egészen a modern fogyasztói társadalmakig, hogy egy kisebb közösségben valakit boszorkánysággal vádolnak meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

time.com; ujkor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved