Szeptember 23. – elment az egyik legnagyobb drogos lélekbúvár és influenszer


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Sigmund Freud a pszichoanalízis atyja, innovátor és rendkívüli kreativitású orvos volt, aki az általa megfigyelt és látszólag összefüggéstelen tünetegyüttesek mögött az egész embert figyelte. Orvosként empátiával fordult betegei felé, akiknek a szenvedéseit nem csak az illető élettörténetének, hanem tágabb szociális és kulturális összefüggések kontextusában igyekezett értelmezni.

Egyáltalán nem vagyok a tudomány embere, nem vagyok sem megfigyelő, sem kísérletező, és nem is vagyok gondolkodó. Alkatom szerint nem vagyok más, mint egy konkvisztádor, vagy, ha le akarja fordítani a szót, kalandor, az ilyen embernek minden kíváncsiságával, merészségével, makacs kitartásával” – írta magáról egyik levelében.

Kalandor természete nem csak a gyógyításban jellemezte, hanem az életben is, ugyanis számos módszert és szert is kipróbált önmagán, többek között a narkózist is, amely egyáltalán nem volt szokatlan akkoriban.

 A vezető ipari országok tudományos és gazdasági fejlődésének köszönhetően a tizenkilencedik század második felére egyes tudatmódosító szerek rendkívül népszerűek lettek.

Az orvostudomány és a törvényhozás csak jelentős késéssel tudta követni és lereagálni a vegyipar fejlődését, és társadalmi ellenállás és törvényi szabályozás hiányában a narkotikumok használata villámgyorsan terjedt az arra érzékenyek és fogékonyak körében.

Freud tizenkét évig tartó függősége alatt végig éberen figyelte a kokain önmagára és környezetére gyakorolt hatásait, amelyek a kezdeti időszakban annyira meggyőzték, hogy sok más tekintélyes orvostársával együtt lelkesen ajánlotta azt a praxisába járóknak.

Freud elmélete azt mondja: „Vágyom, tehát vagyok. Az ember ösztön és normák között áll, a vágyak értelmezésének sorozatával áll szemben, a vágy pedig egy olyan megfoghatatlan erő, ami a tudattalanból fakad. Az elfojtás alapvető értelmezési tevékenységünk, az elfojtásban folyamatosan formálódik a pszichénk, ez a dinamika, feszültség teszi az embereket dinamikussá. A traumák, a lelki zavarok az elfojtás miatt alakulnak ki, mert a felettes én túl erős, nem jut hozzá a tudatalatti energiához, és a dinamika elakad. Ekkor terápiához kell folyamodni.”

Howard Markel orvos-történész, Freud-kutató pszichiáter hamarosan levonta az utókor számára már egyértelmű következtetést, hogy Freud a pszichoanalízishez és az álomfejtéshez túl veszélyes és káros módszereket használt.

Egy morfium függő páciens bele is halt a kokainnal való kezelésbe, ezen a ponton talán Freudban is felmerülhetett, hogy a drogokkal való kísérletezés nem más, mint a saját és mások életével való durva játék. 

Freud döbbenetes módon tizenkét évnyi függőség után vasakarattal, külső segítség nélkül tette le a drogot, amelyet poroszos, kemény napi és munkarenddel helyettesített egész további életében. A náci üldöztetések elől Londonba menekült tudós 1939. szeptember 23-án hunyta le a szemét örökre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

fuggosegek.blog.hu; idézet: wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved