Szeptember 25. – átadják Európa leghosszabb és legmagasabb mozgóhídját


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Az emberiség építészetében a hidak mindig is kiemelt státuszt élveztek. Létesítésük nemcsak településföldrajzi, de szimbolikus, politikai és stratégiai, technológiai és kulturális szempontból is kijelölte a fejlődés irányát. A jól megválaszott helyen épült hidak forgalma révén virágzó kereskedelmi csomópontok alakulhattak ki, amik sokszor a vízi és szárazföldi szállító eszközök közti váltásra, átrakásra is berendezkedtek, megteremtve az első intermodális logisztikai központokat.

A világ legérdekesebb hídjai közül is kiemelkedik Rouen városának Szajna feletti mozgóhídja, amely Európa leghosszabb és legmagasabbra emelhető  hídja.

Az 1970-es évekre a tengeri és folyami átrakóhelyként szolgáló franciaországi város is szembesült azzal a problémával, hogy a növekedő közúti forgalomnak kellene egy folyami híd, viszont egy hagyományos új átkelő meggátolná a kereskedelmi és turisztikai szempontból kulcsfontosságú tengeri hajók és vitorlások eljutását a belvárosi kikötőbe.

 A város egy elegáns, csúcstechnológiás hidat szeretett volna a londoni Tower híd mintájára, amely egyaránt szolgálja a belváros tehermentesítését és képez kaput a tengeri forgalom számára. A hidat tervező Michel Virlogueux végül a folyó medrében álló ikerpilonok oldalához rögzített emelőszerkezettel 55 méter magasra felhúzható hídpályát tervezett, amely leengedett állapotban alig néhány méterrel a víz felett vezeti át a közúti forgalmat.

A Gustave Flaubert-ről elnevezett hídon 2008. szeptember 25-én indult meg a közúti forgalom, amit a nyári turista szezonban naponta akár ötvenszer is megállítanak rövid időközökre, amikor egy-egy érkező hajó magassága azt szükségessé teszi.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved