Szeptember 26. – a tiszta hegyek napja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Han Wang Yon volt a tizenegyedik, aki feljutott a Himalája nyolcezer métert meghaladó csúcsára, de az első, akiben felmerült, hogy a Mount Everestet tisztán is kellene tartani. Ugyanis bármilyen meglepő, a természet megcsodálására érkező turisták sátrakat, ürüléket, konzerves dobozokat és számtalan más, visszaúton már nem szükséges eszközt hagynak elképzelhetetlen mennyiségben maguk után a világ tetején is, amelyeket a serpák takarító csoportjai szednek össze a természet szentségét hirdető hegymászók és magashegyi túrázók után.

Han Wang Yon ezért 2003-ban útnak indította kezdeményezését, a Tiszta Hegyek Napját, amit azóta szeptember 26-án tartunk. A kezdeményezéshez egyre több ország és alpinista szervezet csatlakozott, többek között 2008-ban Magyarország is .

Viszonyításként szolgálhat az adat, hogy 2008-tól 2019-ig több, mint 20 ezer kilogrammnyi szemetet gyűjtöttek be a Mount Everestre vezető utat övező táborhelyek körül.

2019-ben csak a 2-es számú alaptáborból több mint 8 tonna emberi ürüléket kellett leszállítani, mivel különben a hóba fúrt lyukakon keresztül az ürülék a gleccserekbe szivárogna, azon keresztül pedig a serpák hegyi falvainak ivóvizébe.

A nepáli kormány tervei szerint a jövőben minden mászónak négyezer dollár letétet kell fizetnie a mászás megkezdése előtt, és a teljes felszerelését hatósági leltárnak kell alávetnie. Az elképzelés szerint a mászó csak abban az esetben kaphatná vissza a letét összegét, ha a holmiját maradéktalanul lehozta az Everestről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Ng

2017 Kidsnews | All rights reserved