Szeptember 27. – a Kennedy jelentés


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A fiatal amerikai elnök 1963-as meggyilkolását követően az Egyesült Államok Kongresszusa bizottságot állított fel a „Kennedy-gyilkosság” kivizsgálására. Tíz hónapos vizsgálat után, 1964. szeptember 27-én zárták le a nyomozást és megállapították, hogy a dallasi merénylet elkövetője kizárólag Lee Harvey Oswald, a „magányos merénylő” volt. A történelembe Warren-jelentésként bevonult beszámoló (a szerk. megj.: a bizottság elnökéről kapta a nevét) nyomozati anyagát nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva titkosították, kiváló táptalajt biztosítva a gyilkosságot övező összeesküvés-elméleteknek.

A JFK-gyilkosság minden idők egyik legtöbbet kutatott amerikai történelmi eseménye, amelyben több mint 5 millió dokumentumot készítettek és vizsgáltak át a nyomozók, kutatók és újságírók, bizottsági tagok.

Az 1992-es JFK filmet követően olyan nyomás nehezedett az id.Bush kormányzatra, hogy az kénytelen volt új törvényt alkotni – JFK Assassination Records Collection Act – és újraindítani a nyomozást, valamint rendelkezni a összegyűjtött és titkosított dokumentumok hozzáférhetőségéről.

Ennek ellenére az iratokból még Trump idejében is van 300 akta, amit nem hoztak nyilvánosságra nemzetbiztonsági kockázat miatt, és a megnyitott iratok esetében is sok a kihúzott (feketével kitakart) és így olvashatatlanná tett részlet.

A vizsgálati anyagokból a CIA, az FBI és a katonai hírszerzés is sokat megsemmisített,mivel egyértelmű bizonyítékok voltak bennük arra, hogy az elnök elleni merénylet sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy az amerikai titkosszolgálatok a köztük folyó rivalizálás miatt nem osztottak meg egymással információkat. Azért sem tudták megakadályozni az elnök elleni merényletet, mert egyiküknek sem állt össze a kép az általuk megszerzett részinformációkból.

Ha mindez nem lett volna elég ok arra, hogy a titkosszolgálatok vállvetve feküdjenek keresztbe a Warren-bizottság vizsgálódásának, még ott voltak a merénylő kapcsolatai a CIA-val. Oswald kommunista volt, és a Kuba elleni, rendre kudarcba fulladt akciókhoz  igyekeztek kapcsolatokat építeni a szocialistákkal, és  Oswaldot is hamar össze lehetett volna  kötni a szolgálattal, ha a CIA legfelső vezetői nem igyekeztek volna ezt minden lehetséges eszközzel megakadályozni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

444.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved