Szeptember 29. – a kávé világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Annak ellenére, hogy nem Japán jut először eszünkbe, ha a kávézás kultúrája szóba kerül, 1983-ban itt tartották először a világnapot, ami 2009 körülre vált az egész világon ismerté és elfogadottá. A  feketekávé fogyasztásának eredete máig tisztázatlan, csak azt vehetjük biztosra, hogy a növény Kaffában (etióp tartomány) őshonos, innen terjedt el Egyiptomba, Arábiába, Perzsiába és Jemenbe.

A helyi legenda szerint egy etióp juhásznak tűnt fel, hogy ha a pirosbogyós növényből hagyja legelni a kecskéit, azok egész éjjel fent vannak.

Tapasztalatát megosztotta a közeli szerzetesekkel, akiknek vitt is a növényből, akik megfőzték az első kávét. Következő történelmi emlékünk, hogy amikor a magyarok az államalapítással voltak elfoglalva, Avicenna (arab származású polihisztor, Hippokratész mellett az orvostudomány atyja) már gyógyszerként használta a kávét.

Hazánkba valószínűleg a török hódoltsággal együtt érkezett a kávéfogyasztás szokása, bár évi 2,5 kg-os fejenkénti fogyasztásunkkal nem számítunk kávékedvelő népnek. Az olaszok átlagosan 5,7 kg-t, a finnek 12 kg-ot fogyasztanak az élénkítő nedűből évente.

Néhány érdekesség, ami az italhoz köthető:

Amíg a középkori Angliáról tudjuk, hogy a nők csak akkor válhattak el a férjüktől, ha az nem volt képes velük szemben teljesíteni a házastársi kötelezettségét, addig az arab világban az egyetlen ilyen ok az lehetett, ha a férj rossz kávét főzött.

A világ egyik legdrágább kávéja az Indonéziából származó Kopi Luwak, azaz a cibetmacska kávé. Ennek ára 350 euró körül mozog kilónként,  és az ebből főzött kávé csészéje 15-20 000 Ft-ba kerül egy „jobb” helyen.

Ennek a kávé típusnak a különlegessége a szüretelési módszerben rejlik, mivel a szemeket először cibet macskákkal etetik meg, az emésztő rendszeren végighaladva a gyümölcs külső részét és a kávébab külső felületét le- illetve megmarják a macska emésztőnedvei, mielőtt távozna az állatból.

A végterméket az indonéz ültetvények dolgozói összegyűjtik, megtisztítják, és megpörkölik – nem kérdés, hogy jól meg kell fizetni azt, aki ezt a munkát elvégzi. A kérdés sokkal inkább az, hogy ki fizet azért, hogy az ebből főtt kávét megihassa?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved