Szeptember 3. – az európai kontinens átállt a jobb oldali közlekedésre


kidsnews (127éves) - 4 hete

Régészeti és történelmi leletek bizonyítják, hogy az ókori görögök és a rómaiak az út bal oldalán közlekedtek, és ezen a középkorban sem változtattak őseink. A történészek egyik lehetséges magyarázata erre, hogy jellemzően jobbkezes őseink a bal oldali közlekedésben könnyebben ránthattak kardot a galád szembejövők ellen és így nagyobb biztonságban érezték magukat. Egy másik hasonló érvelés szerint a jobb kéz okán többnyire bal oldalt hordott kard miatt bal oldalról szálltak lóra, így logikusabb volt a bal oldalon maradni a közlekedésben is.

Bármi is volt az oka, az 1700-as évekig biztosan a bal oldali közlekedés dominált, egészen addig, amíg az észak-amerikai gyarmati területeken el nem kezdtek áttérni a jobb oldali közlekedésre.  A váltás Európában is támogatókra talált és egyre többfelé megtörtént, és az 1930-as évek második felében Németország nyomására az Osztrák-Magyar Monarchia területén is fokozatosan áttértek a jobb oldali közlekedésre.

Európa szárazföldi részének utolsó mohikánjaként Svédország egészen 1967-ig kitartott a bal oldali közlekedés mellett, csakhogy ez egyre komolyabb problémát jelentett az országba érkezőknek, az autógyártóknak és a svéd polgároknak is.

Ezért a köznyelvben H-napként ( Högertrafikomläggningen – helyes forgalom kifejezés után 😊 ) szeptember 3-án áttértek a jobb oldali közlekedésre, ami elsőre teljes káoszhoz vezetett –  a svéd királyi televíziónak köszönhetően a világ tévénézői azóta is jót szórakozhatnak az átállásról rögzített beszámolókon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved