Szeptember 30. – “Angliának a háború és a szégyen között kellett választania. Vezetői a szégyent választották…„


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

“…és mégsem fogják elkerülni a háborút.” mondta Churchill, amikor Arthur Neville Chamberlain  akkori miniszterelnök 1938-ban Hitler, Mussolini és Daladier társaságában aláírta a müncheni egyezményt.

„Barátaim, ez a második alkalom, amikor egy brit miniszterelnök azzal a büszkeséggel tér haza Németországból, hogy békét hozott. (a szerk.megj.:  az 1878-as berlini konferencia volt az első) Hiszem, hogy ez korunk békéje.”

mondta hazatérésekor Chamberlain, az egyébként csak belpolitikában jártas miniszterelnök azt remélve, hogy Hitler „jogosnak”  is beállítható követeléseit kielégítve elkerülhető az újabb világháború.

Mind tudjuk, hogy nem is tévedhetett volna nagyobbat.

A Csatornán túl, főleg a külpolitikában járatlanok számára valóban tűnhetett úgy, hogy az 1936-os német remilitarizálás óta a hitleri külpolitika csak Európa német ajkú területeinek egyesítésére fokuszál, és a szépen hangzó német nemzetállam létrejötte után megnyugszik majd. Amikor Ausztria bekebelezése után felmerült az akkori Csehszlovákia területén élő 3,5 millió német sorsának rendezése, majd Hitler bedobta az akkori külpolitika jolly jokerét, a „bolsevista fenyegetést”, maga Chamberlain angol miniszterelnök táviratozott Hitlernek és javasolt találkozót a „csehszlovák kérdés”  rendezésére.

Neville Chamberlain a hestoni repülőtéren 1938. szeptember 30-án

Edvard Benes csehszlovák elnök ekkor még bízott Nagy-Britannia, Franciaország és a szovjetek támogatásában, és elfogadta, amikor a nagyhatalmak kompromisszumokra kényszerítették.

Készen lett volna háborúba bocsátkozni, amihez a Vörös Hadsereg támogatására számíthatott, azonban a többi nagyhatalom nélkül nem mert szembemenni a nácikkal, a britek és a franciák pedig Csehszlovákia beáldozása mellett döntöttek.

1938. szeptember 30-án, éjjeli órákban született meg a müncheni egyezmény, amelyben Chamberlain brit és Daladier francia miniszterelnök, valamint az olasz diktátor Mussolini jóváhagyták Hitler területi követeléseit Csehszlovákiával szemben. Ezzel gyakorlatilag elfogadták, hogy a németek lakta Szudéta-vidék a náci birodalomhoz kerüljön, és közvetve új táptalajt adtak a magyar és lengyel revíziós követeléseknek is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon. hu; masodikvh.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved