Szeptember 4. – Geronimo, az utolsó indián vezető is leteszi a fegyvert


kidsnews (127éves) - 4 hete

Európában leginkább Karl May Winnetou történeteinek romantikus szemüvegén át ismerjük a korai vadnyugat történetét. Az olyan valós történelmi szereplők, mint Geronimo sokunknak keverednek a regények szereplőivel, pedig a fegyvert 134 éve szeptember 4-én letevő gyógyító és szellemi vezető sorsa sokunk számára lenne példaértékű.

Geronimo (eredetileg Goyaalé néven született) életútja sokban hasonlít egy másik híres indián vezér, a sziú Ülő Bika sorsára.

Erejüket leleményességgel kombinálva mindketten messze felülmúlták lehetőségeiket, de végül alulmaradtak a korlátlanul pótolható modern gyarmatosítókkal szemben.

Geronimo egyik leghíresebb akciója az volt, amikor elenyésző számú apacs harcosával egyszerre vette fel a harcot a mexikói reguláris erőkkel és az amerikai hadsereggel. Tehetségét jól mutatja, hogy a George Crook és Nelson A. Miles tábornokok vezette amerikai hadsereg szárazföldi haderejének egynegyedét (5000 katona) mozgósítani kellett a kézre kerítéséért, miközben egy 3000 fős mexikói sereg is őt hajszolta, de Geronimo a nagyszámú túlerő ellenére több mint egy évig vezette az orruknál fogva az üldözőit.

Miután végül mexikói területen megadták magukat a túlerőnek, a harcosokat, a törzs nő tagjait és gyermekeiket több táborba osztották szét, illetve kisebb földeket osztva nekik próbálták a gyarmatosítók életformájára kényszeríteni őket.

Csak 1913-ban engedélyezték a törzs tagjainak, hogy Oklahomában telepedjenek le a nekik kijelölt földeken, vagy az új-mexikói meszkalero rezervátumban éljenek tovább, azonban vezetőjüknek, Geronimónak sosem engedték meg, hogy visszatérjen szülőföldjére.

Az Egyesült Államokban az 1887-es ún. Dawes törvény az indiánok törzsi földjeinek farmer-gazdaságokra osztását rendelte el, mivel a friss amerikai állam és európai származású polgárai elvárták, hogy az indiánok farmerként beilleszkedjenek az amerikai társadalomba. A sikeresen integrálódott családoknak állampolgárságot biztosítottak.

Ennek ellenére  az indián lakosság nagy része még sokáig ragaszkodott a hagyományos, törzsközösségi életformához a rezervátumokban. Végül a hagyományaikhoz hű indiánok is állampolgárságot kaphattak  1924-től, és a következő tíz évben fokozatosan megkaptak minden jogosultságot ügyeik intézésére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved