Szeptember 5. – elsőfokon négy év börtön az utolsó magyar politikai elítéltnek


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

„Kommunista Urak és Szovjet talpnyalók, hazaárulók, bohócok, köpünk a pofátokba” – írta nyílt levelező lapon Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának Kristály Gyula. A rendszerváltás hajnalán hiába volt már ezer jele az enyhülésnek, még működtek a régi mechanizmusok, az ózdi postáskisasszony elolvasta és rögtön továbbította a felettesének, Koczka Antalnak, aki megtette a feljelentést, így a levelezőlap el sem jutott a címzetthez.

Béke tüntetés. Fortepan: Urbán Tamás

A nyomozás szálait göngyölítve kiderült, hogy az ózdi rokkantnyugdíjas nem csak hogy levelezőlapokat írogatott, de röplapokat és verseket is írt, melyeket postaládákba dobált be, nyomozó hatóság megállapítása szerint körülbelül ötszázat.

A nyomozással kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy az „ügy” felderítésébe nem kevesebb, mint 20 rendőrtiszt vett részt, de a „tisztes szocialista elvtársak feljelentését követő helyszíni szemlék” ellenére sem jártak sikerrel, míg egy újabb névtelen telefonáló be nem jelentette, hogy Kristály Gyula az izgató.

Letartóztatását követően a gyanúsított a fogdában is írt egy 13 versszakos verset, bizonyítva, hogy a sok munka nem volt hiába, ő a gaz áruló.

Kádár János ravatal/ elvtársak. Fortepan- azományozó: Magyar Rendőr

Harminckét éve, 1988-ban a bíróság elsőfokon négy év letöltendő fegyházra, de másodfokon, szeptember 5-én végül csak másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Feltehetően sokat nyomott a latban, hogy ezen a tárgyaláson már tömegesen jelentek meg jogot hallgató egyetemisták, és az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége is szót emelt Kristály Gyula érdekében.

A rendszerben csalódott ózdi rokkantnyugdíjast izgatás miatti bíróság elé állítása a rendszerváltás hétköznapi hősévé tette, ügye pedig a szocialista rendszer elleni demonstrációk és a szólásszabadságért vívott harc jelentős állomása lett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ntf.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved