Szeptember 6. – sikeres merénylet az amerikai elnök ellen


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A merényletek kiagyalói legtöbbször hírnévre vágynak, hogy személyüket és céljaikat részleteiben tárgyalja a világ, és a legeldugottabb zugban is halljanak a merénylőnek fontos eszmékről. A célpontok éppen emiatt sokszor közismert emberek, uralkodók, celebek, politikusok. A terroristák, anarchisták, magányos őrültek egyik kedvenc célpontja a kapitalista szuperhatalom emblematikus vezetője, az amerikai elnök. Az Egyesült Államok történelme bővelkedik is a regnáló vezetői ellen elkövetett sikeres és kevésbé sikeres merényletekben.

William McKinley elnökről úgy hírlik, hogy megalkuvást nem ismerő, lobbistákat nem szívlelő politikus volt, aki valamiért szentül hitte, hogy ha nem is ért vele egyet mindenki, megölniük azért nem áll szándékában. Biztonsági emberei hiába tiltakoztak a „bárki kezet foghat az elnökkel” elv ellen, William McKinley hajthatatlan volt.

1900. szeptember 6-án délután négykor az aktuális gazdasági válság leküzdését ünneplő Pán-Amerika vásáron felállt egy apró dobogóra, és ötven testőre között megkezdte az elnöki kézfogások sorát.

Léon F. Czolgosz kötés alá rejtett pisztolyával várta ki a sorát, és mire a lengyel származású fiatalember szemet szúrt az egyik testőrnek, már sorrakerült és el is dördült a két lövés, amelyek elfertőződésébe az elnök néhány nappal később belehalt.

Léon F. Czolgosz anarchista volt, vagyis elutasított bármiféle társadalmi hierarchiát, ideálja szerint az embereknek alulról szerveződve, önkéntes alapon kellene együttműködniük.

Czolgosz számára az amerikában uralkodó igazságtalanság elsődleges okozója és egyben a gazdagok kiszolgálója a regnáló kormány és annak feje, az elnök volt.

Úgy döntött, követi Gaetano Bresci anarchista „harcostársát”, aki  1900. július 29-én lelőtte I. Umberto olasz királyt – és merényletben végez minden bajok forrásával, az amerikai elnökkel. 

A merénylőt a feldühödött közönség és a testőrök majdnem agyonverték a helyszínen, de a sebesült elnök, akinek a sebe ekkor még nem tűnt végzetesnek, megfegyelmezte a tömeget. Czolgoszt átszállították a Austin utca 346. alatti rendőrőrsre.

Későbbi büntetőperében elmeorvosi vizsgálatoknak is alávetették és megállapították, hogy ép elméjű, és tettének súlyával is maximálisan tisztában volt.

Csak egy évvel a kivégzése után jelent meg az első orvosi tanulmány, amelyben felfedték, hogy súlyos szociális zavarokkal küzdött, mert gyermekkorába társai zaklatták, amit sosem tudott feldolgozni,

ezért magányos felnőttként élt, aki nem mutatott érdeklődést sem a baráti, sem a romantikus kapcsolatok iránt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org/wiki/Leon_Czolgosz;

hu.qwe.wiki/wiki/Assassination_of_William_McKinley

2017 Kidsnews | All rights reserved