Szeptember 7. – a portugál trónörökös szembefordult a királlyal Brazília függetlenségéért


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A gyarmati függetlenség kivívásában az anyaországi uralkodóház tagjai jellemzően a „rossz fiúk” szerepét töltötték be. Ennek érdekes ellenpéldája Brazília történelme, ahol a függetlenségi törekvések élére Dom Pedro, a Braganza-dinasztia trónörököse állt.

1808-ben VI. János portugál király családjával együtt Brazíliába menekült az Európát meghódító Napóleon seregei elől, és jelenlétével komoly gazdasági és kulturális fellendülést hozott a gyarmati terület számára, majd 1815-ben Portugáliával azonos királysági státuszt is megadta a fiatal országnak.

Azonban 1821-ben, a francia császárság bukása után a belpolitikai helyzet miatt VI. János portugál királynak vissza kellett térnie az anyaországba, és az új királyságban fiát, a modern gondolkodású Dom Pedrót hagyta alkirályként.

Közben ugyanakkor a lisszaboni nemzetgyűlés elutasította Brazília politikai egyenjogúsítását Portugáliával, és helyre kívánta állítani a dél-amerikai ország gyarmati státusát, valamint a trónörököst is felszólította az anyaországba való visszatérésre. Ezzel nemcsak a brazil nép nem értett egyet, de a kérést

Dom Pedro is visszautasította és kijelentette, hogy minden portugál haderőt ellenségként kezelnek, ami partra száll Brazíliában, majd nem sokkal később bejelentette Brazília függetlenségét, melyet aztán egy rövid háborúban sikerült fegyverrel is megvédeni Portugáliával szemben.

A trónörököst I. Péterként Brazília első császárává koronázták, és később, az apja halálával megörökölt portugál trónról lemondott leánya javára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved