Szeptember 8. – a Habsburgok kiássák az elrejtett Szent Koronát


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A magyar királyi korona sorsában máig sok a homályos részlet és a keletkezésében sem teljes a történészek közti konszenzus. Kalandos története során legalább háromszor elásták, a ládáját minimum ötször feltörték, nem kevesebb mint tizenegyszer külföldre vitték, mégis sikerült visszaszerezni.

A koronánkhoz kapcsolódik az 1848-49-es szabadságharc utolsó kormányának legvitatottabb tette is, amely azóta is vita tárgya a történelem iránt érdeklődők között.Mikor a menekülni kényszerülő Szemere-kormány számára nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadságharc ügye elbukott, az addig a birtokukban levő Szent Korona sorsáról is dönteniük kellett.

Az emigrációba készülő politikusok utazásuk várható körülményei és jövőjebeni sorsuk bizonytalansága miatt nem akarták vállalni a koronázási jelvények menekítésével járó terhet és felelősséget. De ha nyilvánosan Magyarországon hagyják a koronaékszereket, és azok a Habsburgok kezére kerülnek, a magyar koronázási törvények alapján legitimálhatják a hatalmukat.

Voltak, akik szerint az ékszerek elpusztítása lett volna a legjobb megoldás – pl. Batthyány Kázmér is ezen az állásponton volt -, de erre Szemere nem volt rávehető szerencsére. A mai napig tisztázatlan, hogy Kossuth tudtával és hozzájárulásával tették-e, mindenesetre a koronázási jelképeket végül jobb ötlet híján Orsovánál elásták és titkos rovásírásokkal megjelölték.

Ami a Habsburg dinasztiát illeti, nem is tévedtek, az uralkodó család a következő három évben óriási energiát és pénzt áldozott arra, hogy megtalálja a Szent Koronát. Mivel a magyarok körében sem volt ismert a sorsa, az emigránsok közül is sokan folytattak hasonló kutatásokat – a Habsburgok az ő megfigyelésükre is komoly erőforrásokat fordítottak.  

A Habsburgok végül 1853. szeptember 8-án, egy Wargha István nevű  áruló információi alapján kerítették kézre a kincseket, amikért Wargha 60.000 osztrák forintot és családjával együtt Londonba való azonnali távozási lehetőséget kapott fizetségként.  

Wargha útmutatásai alapján egy osztrák utász találta meg az 1608-ban készült ládikában elásott jelképeket, amelyek a „szakszerűtlen” tárolástól addigra alaposan meg is rongálódtak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved