Te meg tudnád mondani, kí írta Star Wars, a Harry Potter vagy Jurrasic Park zenéjét? Bemutatjuk John Williams-et.


Németh Zsombor (14éves) - 5 hónapja

Valószínűleg kevés olyan ember él a Földön, aki ne hallotta volna a legikonikusabb filmek zenéit, mint a Star Wars, a Harry Potter, a Hegedűs a háztetőn vagy akár az Indiana Jones című film dallamait. Azonban alighanem sokkal több embernek okozna gondot, ha a fent említett filmek zeneszerzőjét kellene megnevezni. Bár gyakran feltűnik a hosszas stáblistákon, mégsem biztos, hogy mindenki hallott vagy olvasott a zenei munkásságáról. Ismerjük meg a jelenkor egyik legnagyobb zenei elméjét, John Williams-et.

John Williams 1932. februárjában született New Yorkban. Édesapja jazz-dobos volt. Williams több zeneiskolába járt, de a tanulás mellett jazz-zongoristaként is fellépett egy-egy klubban, rendezvényen. Filmzenei karrierjét 26 évesen kezdte, amikor a Daddy’O című filmhez komponálhatta saját dallamait. Azóta több, mint 150 filmhez írt kitűnő filmzenét és az eddigi munkásságáért – egyéb kitüntetések mellett – 5 Oscar-díjat, 3 Emmy-díjat és 23 Grammy-díjat kapott. 51 Oscar-jelölésével ő a második, legtöbbször Oscar-díjra jelölt alkotóművész – Walt Disney után.

Zenei karrierje során a többszörös Oscar-díjas rendezővel, Steven Spielberg-gel is sokat dolgozott. Az évek során Spielberg és Williams kapcsolata az egyik legsikeresebb zenész-rendező páros lett.

Ezt több népszerű film is bizonyítja, mint például a Cápa, a Schindler listája vagy éppen a Jurassic park részei. A két sztár a mai napig hálás a találkozásuknak, ami nem csak az ő karrierjükre, de a filmes világ fejlődésére is jó hatással volt.

Bár már pályafutása kezdetén ismert lett az amerikai művészvilágban, az igazi áttörést az 1977-ben megjelent Csillagok Háborúja jelentette.

A George Lucas által rendezett film zenéjének megírását John Williamsre bízták. A film megjelenése óta mára a jellegzetes karakterek, a fénykardpárbajok és a futurisztikus helyszínek mellett, a történethez íródott dallamok is ikonikussá váltak.

2001-ben ismét őt érte a megtiszteltetés, hogy egy újabb sikerfilmhez, a mindenki által jól ismert Harry Potter-sorozathoz is ő adja saját dallamait. Egyéb felkérések miatt Williams csak az első 3 részhez tudott zenét komponálni.

A sorozat többi részéhez Patric Doylen-t választották zeneszerzőnek, de John Williams főbb dallamait a sorozat további részeiben is felhasználták.

Williams legutóbbi kész műve, a Skywalker kora című filmhez összeállított zenei listája. A 86 éves zeneszerző-karmester az utóbbi években több alkalommal úgy nyilatkozott a médiában, hogy hamarosan visszavonul. Ami viszont biztos, hogy John Williams fantasztikus dallamaival örökre beírta magát a világ zenei történelmébe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved