Tényleg beperelhetőek a szülők, ha posztolnak?


D.Barbara (20éves) - 9 hónapja

A biztonságos közösségi médiás jelenlétről szóló interjúnk második részében arról kérdeztük internetjogász szakértőnket, dr. Baracsi Katalint, hogy milyen jellegű képekből szoktak konfliktusok kialakulni a gyerekek és szüleik között. Illetve gyerekként hova fordulhatunk segítségért, milyen szervezeteket/hatóságokat érdemes felkeresni, ha nem rendeződik a problémánk.

Milyen jellegű gyerekfotókból szoktak a leggyakrabban konfliktusok lenni a szülők és a felnövő gyermekeik között?

A gyerekkori életképekből: mit eszek, milyen ruhában vagyok, tanulok járni, verset mondok, énekelek vagy táncolok. Csakhogy abban a pillanatban, amikor a közösségi oldalra nyilvánosan posztolja a szülő, akkor kiteszi annak a gyerekét, hogy az egész világ látja ezt a felvételt.

Gondoljunk csak a csecsemős mémgyárakra – ugye ez is azért elég megalázó, de eltelik néhány év, és lehet, hogy ezek az elsőre cukinak tűnő felvételek később a ciki kategóriába tartoznak például, amikor egy osztálycsoport felkapja.

És akkor már nemcsak arról van szó, hogy megsértem egyébként a másiknak a képmáshoz való jogát, hanem mondjuk egyébként kifigurázom, megalázom, elkezdem zaklatni vagy azért, hogy ez a felvétel ne kerüljön ki, esetleg megzsarolom.

Gondolom egyik szülő sem szeretné azt, hogy egy általa készített tartalom legyen a későbbiekben egy bántalmazás alapja.

Tényleg beperelheti a gyerek a szülőt a róla posztolt képek miatt? Volt-e erre precedens hazánkban vagy külföldön?

Magyarországi példát még nem találtam rá, de attól tartok, hogy nálunk most van az a generációváltás, akik előbb utóbb elkezdik szemlézni a saját gyerekkori képeiket és rájönnek, hogy számos olyan tartalom van róluk, amit egyáltalán nem szerettek volna megmutatni a nagy nyilvánosságnak.

Úgyhogy lehet, hogy lesz egy ilyen hullám Magyarországon, hogy amennyiben a gyerekek nem tudnak megállapodni szüleikkel, és nem tudják ezeket a felvételeket eltüntetni vagy legalább csökkenteni az elérhetőségüket, láthatóságukat, akkor lesznek, lehetnek ilyen típusú perek.

Kiemelendő, hogy nemcsak a fényképek és videók esetén valósul ez meg, hanem, ha bármikor érdekellentét merül fel a szülő és a gyerek között, akkor igenis a gyereknek joga van arra, hogy az ő jogait is tiszteletben tartsák és megvédje magát.

Ha a szülő és a gyerek között áll fenn ilyen konfliktus, akkor külsős szakembert vonnak be, például ügygondnokot jelölnek ki a kiskorú mellé vagy egy civil szervezet karolja fel a gyereket. Fontosnak tartom kiemelni, hogy most ezzel nem arra szeretnék buzdítani, hogy tömegesen ilyen perek induljanak.

Nem azt szeretném, hogy a családok konfliktusokat alakítsanak ki. Ez elkerülhető, ha már az elején felállítunk alapvető szabályokat, hogy kiről, mikor, hogyan és milyen formában készíthetnek fényképet, ha azt kiteszik, akkor ki láthatja, és ez igaz egyébként a gyerek-szülő viszonylatban is.

A közös képekre nyilván, amikor már elkezd kamaszodni, akkor a kamasz mondja azt, hogy ez tök ciki és nem akarok anyával fotózkodni.

De már korábban is gondoljuk végig, hogy azok a felvételek, amik kikerülnek, azok tényleg az emlék kategóriába tartoznak, nekem egy élmény és jó lesz 10-20 év múlva visszanézni vagy egyébként lájk- meg követővadászat van, vagy esetleg reklámozok valamit a gyerekkel, ami a későbbiekben azért komoly veszélyeket is rejthet. Úgyhogy ezt érdemes mérlegelni.

Én remélem, hogy nem lesznek tömegesen ilyen jellegű perek, de a gyereknek tényleg joga van érvényesíteni a jogait, ha a szülei visszaélnek vele. Ezt a magyar büntetőtörvénykönyv kiskorú veszélyeztetésének hívja.

Én úgy gondolom, amikor kikerül a gyerek engedélye nélkül egy megalázó felvétel, ne adj isten egy meztelen kép, akkor az komolyan veszélyezteti akár a fizikai biztonságát is.

Nem is említve a gyermek erkölcsi fejlődését, ezekben az esetekben vizsgálni kell, hogy a szülő a gyermeken keresztül szeretne-e valamit elérni, amit mondjuk neki nem sikerült, mert ebben az esetben ez egy komoly visszaélési forma is lehet.

Amennyiben felmerül egy ilyen jellegű konfliktus a gyerek és a szülő között, amit békésen nem tudnak megoldani, úgy a gyerek kihez fordulhat segítséget kérni mielőtt bírósághoz fordulna?

Egyrészt vannak civil szervezetek, akik komoly figyelmet fordítanak arra, hogy edukálják a szülőket és a gyerekeket is felelős és tudatos digitális jelenlétbe.

Én a kék vonalat ajánlanám mindenképpen, a 116-111-es telefonszámuk ingyenesen hívható az egész ország területéről.

Anonim lelki segélyvonal, ahol vannak pszichológusok és más segítő szakemberek. Tehát őket meg lehet például kérni arra, hogy segítsenek egy ilyen helyzet tisztázásában akár mediációs technikákat is igénybe véve, vagy más szakember segítségével.

Fontos megemlíteni a Család – és Gyermekjóléti Szolgálatot, ahová bárki besétálhat és elmesélheti, hogy most vele mi történik. Ott is kaphat szakszerű segítséget.

Ha ezeknek a szervezeteknek a segítségével sem rendeződik ez a helyzet, akkor muszáj más hatóságokat is bevonni, például egy gyámhivatalt vagy jogvédő szervezeteket.

De én nagyon remélem, hogy érett már annyira a társadalom vagy érett lesz annyira a társadalom, hogy ilyen témákról is lehessen beszélni, és nem egy újabb konfliktus forrás lesz a szülő és gyerek között.Csak nyilván ezt nagyon nehéz megértetni és mérlegelni akkor, amikor egy óriási verseny van, hogy ki lesz éppen tökéletes, szép, tehetséges felnőtt.

Mi az, amit még fontosnak tartasz a témával kapcsolatban elmondani?

Egy szakkifejezést szeretnék még kiemelni, amely a szülőknek az edukációját szolgálja. Ez pedig a „sharenting” nevű kifejezés, amikor a szülő túlzott megosztásban szenved és folyamatosan tele van a gyerekről készült felvétellel a közösségi felülete. Mindez, amit elmondtam, ennek a gyűjtőfogalma. Lehet, hogy valaki, amikor ezeket a sorokat olvassa, akkor fogja felismerni, hogy „Úristen, én tényleg ezt csinálom”. De ha ezt időben felismeri és le tud állni, vissza tudja vonni a képeket, akkor ez nem probléma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved