Tonhalas penne


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Ez a világ leggyorsabb tésztaétele szerintem (jó, a túróstészta talán még versenyben van), mert mire megfő a tészta, a szósz már régen készen is van. Én pennével szoktam készíteni, de jópár más tésztafajtával is működhet.

A tésztát a csomagolás utasításai szerint főzzük, de aranyszabály, hogy kb 5-7-szer több sós vízben, mint a száraz tészta eredeti mennyisége. Míg a víz felforr, a tésztát úgysem tehetjük bele, ezt az időt kihasználjuk, hogy megtisztítsunk és felkockázzunk egy kis fej hagymát.

Lehet póré is, vagy újhagyma, ezeket hosszában félbe szoktam vágni és úgy kockáztam fel, de volt már, hogy egyik sem akadt itthon és csak snidlinggel készítettem, érdekes megfigyelni, hogy a különböző hagymafajták mennyire más ízt kölcsönöznek a szósznak a végén…

Egy olajos tonhalkonzerv olaját szoktam újrahasznosítani, ezt egyből a serpenyőbe öntöm, és míg a tészta a forró vízben fődögél, ezen pirítom meg a hagymát, de csak úgy átlátszóra.

Erre dobom aztán rá a tonhalat a konzervből, megkeverem, és nem is sütögetem sokat, hanem kis lángra veszem és 1-1,5 dl főzőtejszínnel nyakonöntöm. Egy kisebb babérlevelet dobok bele, hogy összefogja az ízét, és rászitálok egy kevés, max egy evőkanálnyi lisztet, hogy besűrűsödjön.

A végén belekeverek 2 evőkanál lecsepegtetett ecetes kapribogyót, de együtt már nem forralom sokáig, mert azt a tejszín nem szereti.

A recept meglepően működőképes felkockázott lazaccal is, egy pici szelet bőven elég, és a kapribogyó el is hagyható, ha valaki nem szereti. Bármelyik verzió készül is el, a babérlevelet emeljük ki a főzés végén, és a szószt a leszűrt tésztára reszelt parmezán kíséretében tálaljuk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved