Van helye az Oscaron a pozitív diszkriminációnak?


Kovács Barna (19éves) - 1 éve

Az Oscar-díj – bár nem mindenki tartja kellően szakmainak – az egyik, ha nem a legfontosabb filmes kitüntetés. 2024-től a díj kiosztásáért felelős Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája új szabályokat vezet be. Ekkortól csak olyan film kaphat legjobb filmnek járó Oscar-díjat, melynek stábjában és szereplői gárdájában egy megadott mennyiségben szerepelnek mellőzött kisebbség tagjai.

Vajon van létjogosultsága egy ilyen szabályozásnak?

Az akadémia szerint alulreprezentált kisebbségnek számítanak a nők, a színes bőrű, az LMBTQ, és a fogyatékossággal élő emberek. A filmeknek a következő feltételek felét minimum teljesíteniük kell, ha versenyezni szeretnének a legjobb filmnek járó kitüntetésért:

A mozi szereplői között kell lennie minimum egy főszereplőnek, vagy mellékszereplőnek, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik, a szereplők legalább 30 százalékának valamilyen alulreprezentált kisebbségből kell származnia, vagy a film történetének egy ilyen kissebség ügyével kell foglalkoznia. A film készítői között vezető szerepben lennie kell legalább két alulreprezentált csoportból származó embernek, akikből minimum egynek faji vagy etnikai kisebbségből kell származnia. Legalább hat másik stábtagnak szintén faji vagy etnikai kisebbséghez kell tartoznia, a stáb 30 százalékának mellőzött kissebbséghez kell tartoznia. Ugyanez igaz a gyakornokra, és a marketinges stáb tagjaira is.  De helyes ez egy filmes versenyen?

Nos, szerintem nem. Én azt gondolom, hogy ez méltatlan, és nem oldja meg a problémákat, de belátom, hogy az éremnek két oldala van. Sokan vélték felfedezni a 2016-os Oscar-gála rengeteg fehér jelölése mögött (mindössze 2 nem fehér jelölt volt a 44-ből) a rasszizmust. Elég nagy botrány is lett ebből az incidensből, Speek Lee rendező bejelentette, hogy bojkottálja a gálát, és őt több filmművész követte. Ekkor született meg a #OscarSoWhite hashtag.

Hogy valóban a rasszizmus állt e a jelölések mögött, azt nem tudom, és nem is tisztem eldönteni, az mindenesetre bizonyos, hogy valami megváltozott ekkor az Oscar körül. A politikai korrektség egyik bázisává vált, mint azt a feljebb bemutatott, 2024-es szabálytervezet mutatja.

Az én véleményem az, hogy valószínűleg lehettek /lehetnek az Oscar történetében, és a filmművészetben a kisebbségeket mellőző tendenciák, de nem hiszem, hogy a kierőszakolt „elofogadás” bármire is megoldást jelentene. Nem lehet ráeröltetni egy filmes stábra, hogy a verseny szabályai miatt változtasson a szereplők elképzelt összetételén. Ez a művészi szabadságba való beavatkozás, még akkor is, ha jó cél vezérelte a szabály alkotóit.

Arra azonban kétségkívül nagy figyelmet kell szentelnie az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának, hogy a megkülönböztetés eltünjön a gáláról.

A nemrég elfogadott szabály szerintem három lehetséges hatással kecsegtet. Az első – és egyben legkevésbé valószínű, hogy megnő a filmekben látható, eddig mellőzött kissebségbe tartozók száma, és ezt nem sínyli meg a filmek minősége. A második, hogy az egész visszafelé sül el, és ha valaki meglát például egy fekete férfit a filmvásznon, az lesz az első gondolata, hogy na, a kvóta miatt. A harmadik, hogy egyre kevésbé lesz rangos az Oscar-díj, és más versenyek kerülnek előtérbe. Természetesen a lehetőségek kombinációi is megvalósulhatnak, sőt, talán ez a legvalószínűbb forgatókönyv. De mi lenne a jó megoldás?

Szerintem az, ha egy új díjat hoztak volna létre. A legegyszerűbb, és legjobb megoldás az volna, ha csinálnának egy kategóriát, melyben az alulreprezentált csoportokat bemutató, köréjük épülő filmeket díjaznák.

El kellene felejtenünk a csoportosítást, és emberekről beszélnünk akkor, amikor díjakat osztunk ki.

Díjazzuk a legjobb színészt, és ne a legjobb fekete, vagy fehér színészt, hiszen ez nem számít. Picit más kérdés, hogy legyen-e női, illetve férfi színésznek járó díj. Szerintem igen, mert más tulajdonságokkal rendelkeznek a két nem képviselői, de meggyőzhető vagyok. Senkit nem lehet erőszakkal rávenni semmire. Edukálni kell az embereket, és hagyni, hogy maguk vonják le a következtetéseket, majd elfogadni azokat, akkor is, ha nem egyeznek a mienkkel.

Az Oscar-díj egy elismerés. Annak, hogy melyik az év legjobb filmje, szerintem semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen a szereplői, készítői gárdája. Érteni vélem mögötte a szándékot, és jogosnak is tartom a problémára való megoldáskeresést, de a néhány év múlva életbelépő szabályozás valóban egy működő megoldás lehet?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved