Versenyben a világmegváltásért – FIRST Global Challenge 2020


Tigirl (16éves) - 7 hónapja

“Az inspiráció és célkitűzés elengedhetetlen mindannyiunk életében, mégis csak kevesen mernek nagyban gondolkodni. Pedig szinte minden elképzelésünket meg tudnánk valósítani, hiszen csodákra vagyunk képesek.” Ez a gondolat akkor kezdett el motoszkálni bennem, amikor Dóri megkeresett minket az FGC magyar csapata nevében, és elmesélte, hogy mit is csinálnak – nem kevesebbet, mint apránként megváltják a világot.

“Haha, nagy szavak, de miről is van szó egyáltalán?” A FIRST Global egy szervezet, ami a tenni akaró fiatalokat formálja egy sokszínű közösséggé, és világszerte felhívja a figyelmet a tudományos, technológiai, mérnöktudományi vagy matematikai (egyszóval STEM) területek fontosságára, illetve azok helyes oktatására. 

A FIRST Global Challenge pedig egy 2017 óta minden évben megrendezett nemzetközi robotikai és programozó “olimpia”, ahol mindenki ugyanolyan eséllyel indul – akármilyen nemzetiségű, nemű és bőrszínű.

A résztvevő országok csapatainak kisebb-nagyobb projekteket kell végigvinni, melyek között van technikai, művészeti és kommunikáción alapuló challenge is. Mindezt idén online, a közösségi média segítségével.

A verseny 3 hónapig tart, és minden évben egy adott témát jár körül. Ezúttal a közösség összekötése, illetve a STEM népszerűsítése, és az ez iránt érdeklődők támogatása a cél.

A csapatunknak kellett már animációt készíteni, mechanikus gépet összerakni, verset írni, illetve klasszikus hazai ételt is főzni – csak hogy néhány dolgot említsek.

Az tiszta sor, hogy az FGC nem egy “kocka-bajnokság”, hanem jóval több. A versenyzők feszegetik a határaikat, kilépnek a komfortzónájukból, és rájönnek, hogy mennyi mindenre képesek. Például mit gondolsz, Te tudnál javaslatot írni az önkormányzatodnak? Vagy azt elérni, hogy rólad cikkezzen az újság?

Netalán fellendíteni a matek-fizika-informatika oktatást egy hátrányos helyzetű faluban? Nem? Pedig hidd el, hogy de. Épp csak egy kis energiabefektetés, és egy csipet bátorság kell hozzá. 🙂

Köszönjük a magyar csapatnak, hogy mindannyiunk számára bebizonyítják, igenis egytől-egyig képesek vagyunk  a változásra és a változtatásra. Nagyon szurkolunk, sok sikert kívánunk a további kihívásokban is!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved