Amit a HPV oltásról tudni kell


Safagi (19éves) - 2 hónapja

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – jelentette be az emberi erőforrások minisztere múltheti budapesti sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós közölte: az oltás – mint a lányok esetében is – önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják majd meg a tanulók.

Mi is pontosan a HPV?

A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. A papillomavírusok jelenlegi ismereteink szerint csak a testfelszín szöveteiben szaporodnak; a bőr és a nyálkahártya hámsejtjeire specializálódtak, olyannyira, hogy külön fajtájuk okozza például a tenyér és a talp bőrének megbetegedését. A HPV-fertőzéssel kapcsolatba hozott rákok 90 százaléka méhnyakrák, 8 százaléka a külső női nemi szerveket, illetve mindkét nemnél az anális nyálkahártyát és a száj-garat területét érinti.

Néhány, a világon szétszórtan előforduló ritka HPV-variáns jelenlétét kimutatták a legalább 12 000 éve elszigetelt közösségekben élő dél-amerikai indiánoknál is. Ez a megfigyelés azt a feltevést támasztja alá, hogy a papillomavírus már azelőtt megjelent, hogy az emberi faj kialakult és az egyes etnikai csoportok szétváltak volna.

Hogyan terjed?

A fertőzés átvitelének feltétele a közvetlen bőr-bőr, bőr-nyálkahártya kontaktus, melyre nagyrészt nemi együttlétek során adódik lehetőség, de hétköznapi kontaktussal sem kizárt az átadása, ilyen például a kézfogás, közös eszközhasználat. A partner megfertőzése tünetmentes hordozó állapotban is megtörténik.

Esetenként az átadó fél nem is tud betegségéről, mivel nála még nem okozott elváltozásokat a vírus. A HPV lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet, így könnyen továbbadható és elkapható a fertőzés.

A HPV átadásától az esetek jelentős hányadában nem véd az óvszer alkalmazása sem (bár csökkenti a terjedés esélyét).

Mik a tünetek?

A HPV nem feltétlenül okoz tüneteket, elsősorban férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. Nem jár a vírusfertőzések többségénél jellemző lázzal, sem fájdalommal. Tünetek elsősorban az immunrendszer meggyengülése esetén (betegség, stressz, dohányzás) jelentkeznek.

Ezek a tünetek fordulhatnak elő:

  • Vírusos szemölcs – a tenyerek, talpak szemölcsei, futószemölcs
  • Condyloma – jóindulatú nemi szemölcs mindkét nem esetében.
  • Cervikális diszplázia – a méhnyakrák rákmegelőző állapotának tartott, még jóindulatú méhnyak hámelváltozás.
  • Méhnyakrák vagy egyéb hámszövetet érintő rosszindulatú elváltozás

Kezelése

HPV-fertőzés esetén spontán gyógyulás előfordulhat, ami az immunrendszer állapotától függően következhet be.

Egyesek minden kezelés nélkül sem hordoznak tovább 2-3 hónapnál a HPV-t, más esetekben az összes rendelkezésre álló kezelés bevetésének ellenére is újra és újra pozitív a vizsgálat eredménye.

Védőoltás nélkül valószínű a fertőzés ismételt kialakulása és/vagy a HPV szemölcsök illetve a rosszindulatú hámelváltozások (elsősorban a méhnyakrák) későbbi kialakulása.

A terápia elsősorban az elváltozások kezelését jelenti, amely azonban nem jelenti a vírushordozás megszűnését. Tartós vírushordozás esetén érdemes infektológushoz fordulni.

Javasolt a kisebb szemölcsök mielőbbi kezelése. Nagyobb kiterjedésű, fájdalommal járó, esetleg csoportosan előforduló szemölcs esetén megfontolandó bőrgyógyászati, sebészi beavatkozás. A szemmel látható elváltozás eltávolításával a HPV hordozása nem szűnik meg, nagy esély van a vírus tünetmentes jelenlétére és a bőrnövedékek ismételt megjelenésére.

A vírushordozás megszüntetésére az általános vírusellenes immunvédekezést serkentő, szájon át alkalmazható készítmények alkalmazhatóak, melyeket hosszútávú kúrában, orvosi vénnyel és kontroll mellett alkalmazhatunk.

A már kialakult méhnyakrák kezelése külön nőgyógyászati, sebészeti vagy onkológiai ellátást igényel.

Kire veszélyes?

A méhnyakrák viszonylag fiatal életkorban, leginkább a 35-55 évesek között fordul elő, ezért megelőzése sok megnyert életévet jelentene. Köztudott, hogy a méhnyakrák a nőket veszélyezteti, azonban a férfiaknál is súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A hímvesszőrák, illetve a végbélrák kialakulásának a kockázata is fent áll.

Hogyan lehet megelőzni?

Ma már hazánkban is hozzáférhetőek változatos összetételű, a magas rizikójú típusok különböző kombinációit tartalmazó oltóanyagok. A HPV elleni védőoltás évek óta része a magyar általános iskolás gyermekek oltási rendszerének, szabadon választható és ingyenesen igényelhető vakcina formájában, már mindkét nem számára is. Minden tapasztalat azt erősíti meg, hogy a vakcina biztonságos és hatékony. A védelmet érdemes a nemi élet megkezdése előtt kialakítani, ám a vakcina későbbi életkorban, felnőttként is eredményes.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved