Arclopás, avagy a deepfake rejtelmei


Parnaki Ádám (14éves) - 6 napja

A deepfake egy kép manipulációs technika, amely eredménye az, hogy egy videó szereplői olyan dolgokat tesznek vagy mondanak, amik a valóságban nem történtek meg. Ez a technológia idén lett annyira felkapott, hogy több videó átlépte a jó ízlés határait. Például az Egyesül Államok képviselőházának elnökéről, Nancy Pelosi-ról készült videó amelyben részegnek, később pedig demensnek mutatták, ezzel megkérdőjelezve a politikai szereplő hitelességét.

Egy sokkal mesteribb videó készült Mark Zuckerbergről, a Facebook vezéréről, amelyben arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy a Facebook valódi célja a személyes adataink ellopása, utalva az elmúlt évek számtalan adatkezelési botrányára.

A politikai színtér mellett a humor kategóriával is találkozhatunk, egészen kiváló és szórakoztató hamisított videókkal.

Ezek közül az egyik kiemelkedő alkotás a Trónok Harca sorozat fő karakterével elkövetett videó amikor is, Havas Jon bocsánatot kér a rajongók szerint borzalmas záróévadért.

A videó azzal zárul, hogy elégetik a záró, nyolcadik évad szövegkönyvét.

A deepfake kifejezés egy Reddit oldal felhasználótól ered, aki véleménye szerint olyan programot készített, amely képes hírességek arcát más videók szereplőinek arcára montírozni. A technológia fejlődésében 2017-ben jött el az az idő, amikortól már nehezebb lett megkülönböztetni a hamis videókat a hitelesektől, és ennél a pontnál bizonyosodott be, hogy innentől fogva egyre csak fejlődni fog a technológia és egyre több politikai videóban fogják használni, de nem csak ellene, hanem akár a politika is használhatja.

A hamis hírek gyorsabban és hitelesebben készülhetnek el, ezért az internetes trollok csapatokba verődve önthetnek ki magukból hamis híreket, olyanokat amelyeket csak el tudnak képzelni. Innentől kezdve nem az a fontos, hogy mit tesz egy adott híresség egy videóban, hanem mit mond.

A fentiek alapján kimondhatjuk, hogy nincs szükség komoly berendezésekre vagy szerverekre egy hihető hamisítvány elkészítéséhez, csak egy kreatív emberre és a számítógépére vagy a laptopjára.

A legtöbb algoritmus olyan nyílt forráskódú programokat alkalmaz, amelyeket például a Google tesz elérhetővé, ezek között található például a TensorFlow. Az egész folyamatban nem az volt a lenyűgöző, hogy kit- kire illesztünk, hanem a folyamat gyorsasága és az eredmény minősége. Alex Champandard Mesterséges Intelligencia-kutató szerint egy egyszerű háztartási számítógéppel, vagy laptoppal az egész folyamat nem több mint egy óra.

A program legfontosabb része a Mesterséges Intelligencia, mivel ez adja az egész hamisítás élethűségét.

A korábban készült videók kézzel lettek animálva, ezért sok kisebb-nagyobb hiba bukkant fel vagy egy-egy természetellenes mozdulat, ezért ezeket nagyon gyorsan le lehetett buktatni. Ezzel szemben a Mesterséges Intelligencia órákon át tanulja a célszemély arcát, mimikáját és mozgását, ezért lesz a végeredmény tökéletes.

A problémát itt a zsarolhatóság és beleegyezés hiánya okozza, de akár fegyverként is használhatja az alkotója. Az ilyen típusú videók a rossz ember kezében borzalmas, és előre be nem látható következményeket okozhatnak.

Még 2017-ben az első deepfake videók előtt a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan videót publikáltak, amelyben egy számítógéppel generált Obama elnök beszélt. Ez akkor hirtelen nagyon veszélyesnek tűnt, de a technológia akkor még egy laborban készült és nem egy otthon összerakható dolog volt. Azonban 2018-ban egy DeepFaceLab nevezetű deepfake videó gyártásra készült program is megjelent, amely használatát egy óra alatt meg lehetett tanulni, és a program már bárkinek elérhető.

Tehát veszélyes a deepfake? A rossz kezekben igen, de akár segítségünkre is válhat ez az algoritmus, ha jól használjuk. De mire is tudjuk használni?

Például az egyik legismertebb filmstúdió a Marvel minden filmjében elrejtette Stan Lee-t a stúdió megálmodóját, de ő sajnos eltávozott közülünk, ezért a deepfake helyettesítheti az arcát a következő filmekben. A dublőröket is hitelesebbé teheti azzal, hogy az arca semmivel sem fog eltérni az eredeti színésztől a mozivásznon. Esetleg még engedélyezett paródiákat is készíthetnek, amelyeket az eredeti készítők, vagy a vicc alanyai jóváhagytak.

Ha a program kipróbálását tervezed ajánlom olyan körülmények között tedd, ahol a szerkesztett személy beleegyezett az arcának a használatába. Semmiképpen nem ajánlom egy híresség vagy közismert ember arcát használni. Legfontosabb szabály azoknak akik kipróbálják, hogy ne posztold sehova.

Amiért erre kérek mindenkit annak több oka is van. Először ha azoknak az arcát használod akik nem egyeztek bele, akkor amit csinálsz az törvényellenes. Amit ezekben az esetekben teszel, az képmás hamisítás és hamis hír terjesztése, ami teljesen törvényellenes.

Tehát csak akkor próbáld ki ha egy-egy barátod vagy ismerősöd arcát cseréled ki egy másik ismerősödével, de csak akkor ha ők is beleegyeztek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved