Earth Speakr – művészi üzenet a világnak


Tomi (14éves) - 11 hónapja

Az idei TED Countdown-on különleges hangsúllyal lesz szó a környezetvédelemről. Az online rendezvény október 15-én lesz élőben, a TED YouTube csatornáján.  A rendezvényt támogatók gárdájához mi is csatlakoztunk, mai cikkünkben pedig egy, a témába vágó appot fogunk bemutatni, mely kifejezetten a korosztályunk számára készült – ez az Earth Sperak(e)r.

„Az Earth Speakr egy kollektív művészeti kezdeményezés, amely  arra buzdítja a gyermekeket, hogy egy kis időre művészek legyenek. Az, hogy mivé válik majd az alkotás, a résztvevők kreativitásától és képzelőerejétől függ. A művek gondolatokat és jövőképeket, aggodalmakat és reményeket is kifejezhetnek.  Az általuk kreált művek lehetnek játékosak és szeszélyesek, komolyak vagy költőiek, hiszen ebben az esetben nincs jó vagy rossz elképzelés. A mindenki számára egyszerű részvétellel az Earth Speakr arra kéri a gyermekeket, hogy meséljék el mi rejlik szívükben, mire gondolnak, ezzel pedig részeseivé válnak a bolygó mostani és jövőbeni alakításának.” – mondta el Olafur Eliasson az alkalmazás megálmodója.

Az Earth Speakr segítségével videókat készíthetünk, egy avatár megformálása után pedig megfelelő fényviszonyok között telefonunk első kameráját az arcunkra irányítva videóra vehetjük a mondanivalónkat, az avatár pedig követi a szánk és szemünk mozgását. Miután felvettük a tökéletes videót, a hátsó kameránk segítségével ráilleszthetjük azt bármilyen tárgyra, például egy ajtóra, gyümölcsre, laptopra… Tehát szinte bármire.

A végleges videót megoszthatjuk a világgal, amely helyhez kötve megjelenik egy világtérképen, amelyen egyébként nyugat felé sokkal sűrűbben találunk szebbnél szebb üzeneteket.

Amennyiben egy üzenet nagyon megtetszett, megoszthatjuk azt, egy tetszőleges pontra elhelyezhetjük a térképen, aki pedig a kijelölt hely közelében van, meg tudja nézni az appban. Az alkalmazásban egyébként „Loud Speaker”-nek hívjuk a megosztott tartalmakat.

Amennyiben nem vagyunk a mások által kijelölt pont közelében – földrajzilag – nem tudjuk megnyitni azt, így mindig a környékünkön releváns tartalmakat tudjuk megnézni.Az appot egyébként a Német Szövetségi Külügyminisztérium is támogatja és az Európai Unió 2020-as német elnökségének alkalmából készült. Az app kifejezetten a 7-17 éves gyerekek számára készült.

Arról, hogy milyen módon szűrik ki a nem gyerekek számára készült tartalmakat, nincs információnk. Remélem, hogy az Earth Speakr-t nem jár úgy mint a Zepeto, és a fejlesztők tanultak az ott tapasztaltakból.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved