Felkerültek a középiskolák weboldalaira a felvételi tájékoztatók


Kovács Barna (18éves) - 1 hónapja

Október 20-ig kellett feltölteniük a hazai középiskoláknak a felvételi tájékoztatójukat a honlapjukra. Ebből ki kell derülnie, hogy a következő tanévben milyen osztályok indulnak. A cikk megírásának időpontjában (október 22.) felkerestem 3 középiskola weboldalát is, és mindhármon fent volt a felvételi tájékoztató.

Bár ez önmagában semmit nem jelent, én valószínűnek tartom, hogy már mindenki neki tud látni az iskolák válogatásának.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az index.hu-nak elmondta, hogy minden középiskola maga határozhatja meg, hogy milyen követelményeket támasztanak a jelentkező diákok felé.

Hozzátette, hogy az írásbeli vizsga továbbra is egységes, Magyar Nyelv és Irodalom, valamint Matematika részből áll. Ezen kívül az iskolák szoktak még szervezni szóbeli felvételit is, ám ez már rájuk van bízva.

Vannak helyek, ahol előre megadott témakörökből kell készülni, máshol ez inkább egy beszélgetés a szülő és a felvételiző diák jelenlétében.

„Konkrét szóbeli felvételire a legtöbbször a valamilyen szempontból nyelvspecifikus képzéseknél kerül sor, hogy felmérjék a gyerekek nyelvtudását. Vagy a különlegesebb szakmáknál is jellemzően felmerül a szóbeli felvételi lehetősége, az elit gimnáziumoknál pedig többnyire akkor van rá szükség, ha az írásbeli nem hoz elég nagy szórást: viszonylag sok jelentkező ír hasonlóan jól sikerült írásbeli felvételit” – mondta a PSZ elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan nő azoknak az intézményeknek a száma, ahol a felvételin se szóbeli, se írásbeli megmérettetés nincsen.

Az Oktatásin Hivatal honlapjára november 16-ig kerül majd fel a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák neve, a vizsgára december 4-ig lehet jelentkezni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved