Figyelj jól! Kommunikáció, a másik érzékelésének tíz alapelve


Kermit (17éves) - 1 éve

A szociológusok vagyis társadalomkutatók előszeretettel hívnak bennünket Z generációnak, kütyü nemzedéknek, pedig szerintem sokkal találóbb lenne a multitasking  generáció, vagy a halmozott médiafogyasztó kifejezések. Hiszen zene hallgatás közben olvasunk és persze csettelünk is, de tuti, hogy mindeközben nyitva van minimum a laptopod a leckékkel és néhány mozdulattal és fél szemmel googlizzuk ki a napi házihoz szükséges forrásokat. Amíg nem jött velem szembe a The social dilemma c. film a Netflixen, nem gondolkodtam el ezeken a szokásaimon. Azonban a film megnézése után elkezdetem önmagamat és szokásaimat is megfigyelni.

Vajon mennyire vagyok rabja a világot alatt a világot uraló mátrixnak? 

Megnyugtatok mindenkit még nem vagyok az üzemanyag, vagy a fizetőeszköz szintjén ( szerk. megjegyzése utalás az 1999-ben készült Mátrix c. és a The social dilemma  filmre), de észrevettem, hogy miközben azt gondolom, hogy beszélgetek a barátaimmal és épp  „offline” ápolom a kapcsolataimat, valójában velük is azt teszem, mint a leckémmel.

Fél szememet igyekszem a neten tartani, hogy nehogy lemaradjak bármiről, vagyis vagyis nem koncentrálok a barátaimra teljes egészében.

Adott tehát a kérdés. Hogyan figyeljünk jól?  – a kérdés megválaszolásában Kibédi Varga Katalin viselkedés szakértő volt a segítségemre.

Figyelni valakire nem azt jelenti, hogy csak halljuk, amit mond, hanem azt is, hogy fókuszálunk a beszélőre, érzékeljük a verbális, valamint a nonverbális üzeneteket, és jó megfigyelőként azt is „meghalljuk”, amit mások nem mondanak ki.

Ebben lehet a segítségünkre a másik érzékelésének tíz alapelve

1. Hallgatás 

„Ha többet kellene beszélnünk, mint hallgatnunk, két nyelvünk lenne és egy fülünk” – mondta Mark Twain. Ez a szállóigévé vált mondás is megerősíti azt az alapszabályt, miszerint ne beszéljünk, hanem figyeljünk a másikra, valamint hogy ne szóljunk közbe, és semmi esetre se akarjuk befejezni beszélgetőpartnerünk helyett a mondatot.

2. Felkészülés 

Készítsük fel magunkat a beszélgetőpartnerünk meghallgatására! Relaxáljunk, és fókuszáljunk a beszélőre, és közben ne gondoljunk másra!

3. Támogatás 

Éreztessük a beszélővel, hogy szabadon beszélhet! Bátorítsuk a folytatásra azzal, hogy egyetértően bólogatunk, és tartsuk folyamatosan a szemkontaktust.

4. Zavaró tényezők kiiktatása 

Kerüljük el a zavaró tényezőket azzal, hogy arra koncentrálunk, amit mondanak. Ne kezdjünk el bámészkodni, vagy például kinézni az ablakon, ha hozzánk beszélnek.

5. Empátia 

Próbáljuk meg megérteni a másik álláspontját, az ő nézőpontjából is átlátni a dolgokat.

6. Türelem 

Ha beszélgetőpartnerünk szünetet tart, ne szóljunk közbe, mert egyáltalán nem biztos, hogy nincs több mondanivalója! Várjuk meg, amíg egyértelművé válik, hogy befejezte a mondandóját.

7. Pártatlanság 

Mindannyian másképpen beszélünk, és máshonnét közelítjük meg a felmerülő problémákat, úgyhogy ne vonjunk le felelőtlen következtetéseket.

8. Hangszín 

Ne csak azokra a szavakra figyeljünk, amelyek elhagyják a beszélő száját, hanem arra is, ahogyan mondja mindezeket. A hangszín sok mindent elárul: ha jól ismerjük a nüansznyi árnyalatokat, jobban megérthetjük, hogy a másik mit szeretne közölni.

9. Gesztusok 

A szavak és a hangszín mellett a gesztikuláció is sokat elárul beszélgetőpartnerünk gondolatairól, hangulatáról, mondandójáról.

10. Testbeszéd 

Annak érdekében, hogy jobban megérthessük a másikat, figyeljük meg a testbeszédét is!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved