Fókuszban az áldozatok – izlandi mintára épülő gyermekbarát igazságszolgáltatásról kérdeztük a szombathelyi Barnahus-szolgálat vezetőjét.


Safagi (20éves) - 11 hónapja

Évente hazánkban körülbelül 15000 gyermek lesz bántalmazás áldozata az UNICEF szerint. Ezek közül a legnagyobb arányban otthon, a négy fal közt szenvedik el az erőszakos vagy szexuális bűncselekményeket. Dr. Lazáryné Illés Mária klinikai gyermekpszichológus, a szombathelyi Barnahus-szolgálat vezetője, a legsúlyosabb traumákon átesett gyerekeknek nyújt segítséget. A vele való beszélgetés ad arra lehetőséget, hogy mindannyian megértsük és felmérjük a fiatalokat érő bántalmazások komolyságát.

(a szerk.: Különösen érzékeny témát érintek ezzel a cikkel. Megérint, mert keveset beszélünk róla, és bánt, mert jelentős rétegre terjed ki, mégsem kap elég figyelmet. A beszélgetés alatt is, és főleg utána úgy érzem, hogy ez a téma jóval nagyobb odafigyelést érdemelne meg. Bízom benne, hogy az olvasókban is megindít valamit, és igyekszünk majd körültekintőbben bánni embertársainkkal.)

Nagyon fontos azt tudnunk, hogy mikor és milyen módon avatkozhatunk be egy ilyen helyzetbe. Háromféle abúzus meríti ki a bűncselekmény fogalmát:

az érzelmileg súlyos elhanyagoltság, a fizikai- és a szexuális bántalmazás.

Néhány éve megszületett a „jelzőrendszeri törvény”, ami kimondja, hogy  jelzéssel és kezdeményezéssel bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet a gyermekjóléti szolgáltatást nyújtóknál, vagyis jelzőrendszeri tag lehet.

Ez azt jelenti, hogy ha a szomszédból hallatszódó zajok alapján folytatólagosan bántalmaznak egy gyereket, akkor  felelősségünk, hogy jelzéssel éljünk,

és ezt a család- és gyermekjóléti szolgálatnál, a család- és gyermekjóléti központnál megtehetjük, és adatainkat zártan kezelik. A gyermekekkel foglalkozó szervezetek, sportegyesületek (stb.) feladata is, hogy jelezzék a a fenti intézményeknek, ha bántalmazásra utaló jeleket észlelnek egy fiatalnál.

Állampolgárként névtelenül is lehet bejelentést tenni, de a szakmai szervek számára ez a lehetőség nem áll fent, ez hibája a rendszernek egyelőre.

A társadalom nagy része jobban elítéli a szexuális erőszakot, pedig a testi bántalmazás is éppolyan súlyos bűn, mint a szexuális zaklatás bármilyen formája. A pszichopata személyiség zavaron belül feltűnően magas számban fordulnak elő nagyon agresszív emberek. A szakember szerint az ebbe a csoportba tartozó személyeknek az okoz elégedettséget, ha korlátlan hatalommal rendelkeznek, ebben az esetben a gyermekek felett.

„A gyerekek a kiszolgáltatottságukkal szinte kínálják ezt a lehetőséget. A szexuális abuzálásban is gyakran része van az agressziónak, de emellett alkalmaznak testi fenyítést is.”

Fontos értelmeznünk az áldozatok szerepét. A szakember a leggyakoribb incidenst szeretné példaként felhozni, miszerint egy kislányt bántalmaz egy férfi rokona. Az intim családi közegben egy gyermeknek nem furcsa, ha az egyik rokona közeledni szeretne hozzá. Dr. Lazáryné Illés Mária kiemeli:

„A szexuális abuzálásnál fontos tétel, hogy a gyerek bizalommal van az abuzáló iránt. Egyrészről mivel ismeri a személyt, ezáltal önkéntelenül is bízik benne, másrészről pedig nem tudhatja, mi a viselkedési norma egy idősebb családtag és ő közte.”

Hozzáteszi, hogy a legtöbb gyerek, akivel együtt dolgozik, azt hiszi, hogy más gyermekkel is ilyen történik, ilyen fordul elő.

 „Még kiskamasz korban is úgy jönnek rá a legtöbben, hogy egy barátnőjük közli velük, hogy náluk ilyen nem történik és nem is történhetne meg.”

A pszichológus szerint a bántalmazó családtag is azt mondja, hogy „nagyon szeretlek”, és ennek a kijelentésnek a leple alatt követik el a bűncselekményt, vagyis becsapják a gyermekeket.

A bántalmazók pszichés háttere sokféle lehet.

Dr Lazáryné: A legenyhébb eset, amikor pszichés betegség nem mutatható ki. Ilyen lehet például az elvált szülők gyermekének az esete, amikor a kislány csak kéthetente megy az apukájához, és olyankor a torzult viselkedésű apa akár unalomból vagy a sivár életéből fakadóan zaklatja szexuálisan a kislányát. A legtöbb rendőrségi nyomozásnál nem állapítják meg, hogy az elkövetőnek pszichés betegsége van.

 A Barnahus-szolgálatban elvégzett pszichológiai tesztek alapján majdnem minden esetben enyhe pszichopata vonást diagnosztizálnak.

Ez azt jelenti, hogy ez a személy gátlástalan, nem tud szeretni, nem tanul a hibáiból. A második ilyen csoport a kifejezetten pszichopata, személyiségzavaros emberek.

Ezek a személyek nagyon sivár, szülői elhanyagolással teli gyerekkorral rendelkeznek. Nagyon alacsony a felelősségtudatuk, és nincsen empátia érzékük. A pszichopata személyiségzavar egy állapot, ez nem gyógyítható sem gyógyszerrel, sem terápiával.

Egy ilyen traumát egyedül, gyerekként lehetetlen feldolgozni. Egyáltalán lehet?

„A Barnahus-szolgálatban végzett munkának van egy szimbóluma: a japán kintsugi technikával készült kerámia váza. A nagy gonddal készített kerámiáik, ha égetés közben megrepednek, széttörnek, akkor a japán keramikusok nem dobják ki őket, hanem arannyal megragasztják, összeragasztják a széthullott darabokat.

Így gondolkodunk mi is itt: a súlyosan traumatizált gyermekek lelke is megreped az abúzus, abúzusok után. Ezért azon dolgozunk, hogy magas színvonalú munkával és minden elemében gyermekbarát eszközökkel összeragasszuk a lelkük darabjait.

Törekszünk arra, hogy csak egyetlen egyszer hallgassuk ki őket, a meghallgatásuk után azonnali terápiát kaphassanak, és ha szükséges, speciálisan kiképzett orvos és védőnő vizsgálja meg Barnahus-módszerrel a gyermekeket.”

Dr. Lazáry Illés Mária azonban még hozzáteszi utoljára:

„Nem tudom, hogy ismered-e a beszeljrola.hu oldalt.” Mire én ezt válaszolom: „Nem”. Így folytatja: „Onnan (is) tudjuk, hogy ezek a sebek soha nem forrnak be, és életük végéig cipelik az áldozatok a terhet, hogy ezen az oldalon rengeteg idős ember számol be az őt ért attrocitásokról, és leírják, hogy ezek az esetek hogyan tették tönkre az egész életüket. Érdemes lenne beleolvasnia mindenkinek, mert akkor megértenénk, hogy sokkal jobban oda kellene figyelnünk a gyermekeinkre.”

Ha te is áldozat vagy, ne félj személyesen segítséget kérni!

Ha a Barnahus-módszerről szeretnél bővebben tájékozódni, megteheted a szombathelyi Barnahus-szolgálat honlapján: https://barnahus.hu/
Forrás:

1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved