Már nem csak beszél, cselekszik is a TED – Honti Pált a TEDxDanubia Countdown kurátorát kérdeztük


Solymosi Máté (19éves) - 7 hónapja

Már napok óta üldöztük egymást Honti Pállal, amikor végre sikerült összekapcsolódnunk egy telefonbeszélgetés erejéig. Palkót még a saját TEDx-es fellépésünkről ismerjük, ő volt a csapatunk mentora, segítségével tanultuk ki a rendezvény módszereit és felépítését. A koronavírus járvány persze ezeket az ismereteinket is idejétmúlttá tette, ugyanis a TED idén már teljesen máshogy készül tanítani.

Palkó azzal indította a beszélgetést, hogy felvázolta a TED teljes egészének megváltozását. Az eddigi rendszert gyakorta érte az a kritika, hogy jó, jó ez a sok felemlegetett téma, de a Ted mit tesz konkrétan?

Milyen módon foglal állást és javítja a világot? Képmutatónak tűnt egyeseknek a Ted üzenete.

A countdown ennek a problémának az orvoslására jött létre. A Ted a világ számos pontjáról összehívta a rendezvények szervezőit és közösen elhatározták, hogy a klímaváltozás problémáit körüljárva és programokat létrehozva fognak küzdeni a jövőért.

Palkó a beszélgetés elején fontosnak tartotta leszögezni, hogy a globális felmelegedést véleménye szerint rosszul prezentáljuk az embereknek. Nagy számokat és statisztikákat mondunk, távoli, megfoghatatlan következményekkel példálózunk és reménytelennek tűnő célokat mutatunk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a helyzet tényleg elég kilátástalan, viszont ettől függetlenül nem szabad feladni a küzdelmet.

Folyamatosan egyre nagyobb lépésekre van szükség ahhoz, hogy az emberiség túlélhessen a bolygón. A Countdown az egyén felelősségét helyezi a középpontba, a Reduce-Reuse-Recycle elveit népszerűsíti és a felsőbb hatalmak befolyásolását és az egyén cselekvésre ösztönzését hangsúlyozza. Bár az egyértelmű, hogy

a nagyvállalatok kibocsátásainak leállása nélkül nem tudjuk túlélni sokáig, az egyéni változtatások és elköteleződések nélkül nem tud megszületni az a légkör, ami már képes változást kicsikarni a kormányokból.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor az október 15-ei online Countdown után – melyen olyan jelentős nemzetközi figurák, mint például

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke; Vaurun Sivaram, a tiszta energia képviselője, fizikus, író; Vilmos cambridge-i herceg; Rose M. Mutiso, energia kutató; Antonio Guterres, ENSZ főtitkár; Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet igazgatója; vagy Rebecca Henderson fognak felszólalni

– valamikor tavasszal élőben is találkozhatunk majd Palkóék csapatával, mindaddig pedig különböző (egyelőre nem túl publikus) kezdeményezésekkel (pl. egy újfajta, környezettudatosan nyomtatható betűtípussal) és programokkal küzdhetünk majd velük együtt egy jobb világért. 

A Ted idén nagyon más lesz mint eddig valaha, de ez nem kell, hogy senkit megijesszen.

A prezentációkat követően Palkóék egy kerekasztalbeszélgetésben fogják megtárgyalni a hallottakat, méghozzá Hodász Andrással, Gyurkó Szilviával és Antal Miklóssal.

Bizonytalan, izgalmas dolgok következnek, biztosra veszem, hogy Palkóék valami kiemelkedőt állítottak össze október 15-ére, mi biztosan online leszünk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved