Milyen körülmények között dolgozhatnak a fiatalok?


Kovács Barna (18éves) - 2 hónapja

A diákmunkát rendkívül hasznosnak tartom, hiszen a fiatalok pénzhez juthatnak, kipróbálhatják magukat a munka világában, és talán még abban is segít, hogy megtalálják a jövendőbeli szakmájukat, hivatásukat. De vajon milyen extra szabályoknak kell megfelelnie a munkáltatónak, ha fiatalokat foglalkoztat? Mennyit dolgozhatnak a diákok, és milyen feladatokat végezhetnek? Bár vége a nyárnak, a téma továbbra is aktuális, hiszen suli mellett is lehet munkát vállalni.

A cikk elején fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez az írás nem minősül jogi tanácsadásnak.  A benne szereplő információk a szabályozás módosítását követően érvényüket veszíthetik, így mindig tájékozódjatok munkavállalás előtt az aktuális szabályozásról.

Diákmunkát közoktatásban és felsőoktatásban tanulóként is lehet vállalni, ami azt jelenti, hogy bőven 18 év fölött is számíthatunk diákmunkásnak. Ennek ellenére, mivel 18 éves kortól nem igazán vonatkoznak extra szabályok a diákmunkásokra, mi most a fiatal munkavállalókra fogunk koncentrálni, azaz a 18 év alattiakra.

Iskolai szünet alatt 15 éves kortól lehet dolgozni (nappali rendszerű képzésben tanuló diákoknak), egyéb esetben csak 16 éves kortól.

Különleges területeken (például művészet, sport) a gyámhatóság engedélyével 16 év alatti személy is dolgozhat. Ennek feltétele, hogy a foglalkoztatás kezdete előtt legalább 15 nappal jelentsék be a szülők (vagy törvényes képviselő) a munkát a gyámhatósághoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a fiatalkorú profi sportolók, színészek is kereshetnek pénzt, akár általános iskolásként is. Fiatal munkavállalóként a munkaszerződés megkötéséhez szükség van törvényes képviselő hozzájárulására.

A törvény szerint 18 év alatti munkavállaló nem dolgozhat 8 óránál többet naponta, valamint éjszakai munka és rendkívüli munkaidő nem rendelhető el az esetükben. Négy és fél órát meghaladó munkaidő esetén legalább harminc perc, hat órát meghaladó munkaidő esetén legalább negyvenöt perc szünetet kell biztosítani számukra. A fiatal munkavállalóknak évente 5 munkanap pótszabadság jár.

Lehetőségük van a diákoknak iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni. Ez mind a munkaadó mind a munkavállaló számára előnyöket jelent, hiszen a munkáltató adó és járulékkedvezményeket vehet igénybe, a munkavállaló pedig egy nagyobb szervezeten keresztül, ezáltal biztonságosabban vállalhat munkát.

Fontos azonban vigyázni az iskolaszövetkezetekkel, volt már példa csalásra ezen a területen, így mielőtt leszerződtök egyhez, körültekintően tájékozódjatok arról, hogy megbízható-e.

Kis segítség, hogy a nevükben szerepelnie kell az „iskolaszövetkezet” szónak, de persze ez sem feltétlenül jelent garanciát a megbízhatóságra.

ORSZÁGOS DIÁKSZÖVETKEZET LISTA

Iskolaszövetkezeten keresztül való munkavállalás esetén a diákoknak szabadság nem jár, ennek ellenére ugyanúgy megilleti őket a pihenéshez való jog.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jogotok van legalább annyi napon nem dolgozni, amennyi szabadság járna nektek, csak nem jár érte fizetés. Ezzel egyébként tapasztalataim szerint nem szokott probléma lenni, az iskolaszövetkezeteknél annyi munkát vállaltok el, amennyit szeretnétek, nem erőltethetnek rátok többet.

Hivatalosan nincs szabály arra, hogy milyen munkát vállalhatnak a diákok, egy rész a törvényből mégis vonatkozhat erre.

„A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat.”

Ez ugyan nem kifejezetten a diákokra vonatkozik, de az ő szempontjukból is fontos lehet. Hallottam már olyan rémtörténetekről, ahol egy-egy munkahelyen 30 kilós ládákat kell cipelniük a diákoknak, mikor erre egyáltalán nem alkalmas a fizikumuk. 

Nem mondom, hogy gyakran előfordul ilyesmi, de ha mégis, akkor nyugodtan mondjatok nemet, és jelentsétek az esetet az iskolaszövetkezeteteknél. Ne hagyjátok, hogy 30 kilós ládákat pakoltassanak veletek, ha erre nem alkalmas a fizikumotok!

Ezek a szabályok a ti érdekeiteket szolgálják leginkább, így bár előfordulhatna olyan eset, hogy a munkáltató megpróbál rávenni titeket a szabályok figyelmen kívül hagyására (pl.: dolgozzatok 12 órát több pénzért) nem javaslom, hiszen egyrészt szabálytalan, másrészt káros lehet számotokra. Nem állítom, hogy jellemző, de jobb elővigyázatosnak lenni.

A szabályok betartásán és betartatásán kívül a legfontosabb: mindig olvassátok el a szerződéseket, amiket aláiratnak veletek. Ennek tartalmaznia kell minden lényeges információt, így elméletileg nem érhet benneteket meglepetés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved