Mivel foglalkozik egy szexuálpszichológus?


Ana (17éves) - 7 hónapja

Honnan tudjuk, hogy készen vagyunk az első szexre? Mit tegyünk, ha a partnerünkkel mások a szexuális igényeink? Milyen szexuális zavarok fordulhatnak elő fiatalkorban? Ezek mind olyan kérdések, amire a legtöbb fiatal tudni szeretné a választ, de sokan nem merik, vagy nem tudják kinek feltenni őket. Cikksorozatunkban Zalai Márton, szexuálpszichológusnak tettem fel ezeket a kérdéseket. Első témánk a szexuálpszichológus munkája volt.

Mivel foglalkozik egy szexuálpszichológus?

A szexuálpszichológus általában egyéni kliensekkel foglalkozik. Hozzá fordulnak a felnőtt, fiatal felnőtt korosztály tagjai a szexuális élettel kapcsolatos problémáikkal, illetve gyerekeknek gyakran tartanak szexedukációt, vagy más néven felvilágosító programokat.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nagyon sokféle szexuális zavarban szenvedhet valaki, aminek nincs köze a párkapcsolatához.

A szexuálpszichológus tehát leggyakrabban nem párterápiával foglalkozik, hanem egyénekkel, akiknek valamilyen szexualitáshoz kapcsolódó problémájuk van, tehát valamilyen funkciózavarral küzdenek.

Ilyen például a vágyzavar, pornófüggés, vagy férfiak esetében korai magömlés, merevedési zavar stb. Ezek elsődlegesen nem a páros, hanem az egyén problémájából adódnak.

Milyen korosztály szokott leggyakrabban szexuálpszichológushoz járni? Fiatalok is?

Igen. Ahhoz, hogy valaki szexuálpszichológushoz forduljon kell érettség, meg egyfajta nyitottság is, ami lehetővé teszi, hogy segítséget kérjenek, és megértsék, hogy azzal, hogy mi ezeket a problémákat megbeszéljük, és átstrukturáljuk, meg is oldjuk őket.

Én most azt látom, hogy ez a nyitottság inkább a fiatalokban, a húszas, harmincas generációban van meg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy más korosztály tagjai ne fordulnának hozzám. Bőven vannak negyvenes, ötvenes, vagy még idősebb emberek, akik valamilyen problémával eljönnek, és abból szeretnének valami kiutat találni. Olyan is van, hogy egyszerűen meghallgatásra vágynak, vagy tanácsot szeretnének kérni.

Nagyon sokszor előfordul az az emberek életében, hogy úgy érzik, hogy most elérkezett egy pont, amikor azt látják, hogy valami nem úgy alakul, ahogy szeretnék. Ilyenkor gyakran kérik pszichológus vagy szexuálpszichológus segítségét.

Milyen pszichológiai módszerek fordulnak elő a terápiákon?

Ez nagyon változó. Nagyon könnyű lenne, hogyha azt lehetne mondani, hogy egy adott problémára van egy adott módszer, amin ha végigmegyünk, akkor megoldódik a probléma. De itt nem erről van szó. A pszichológusok, bár megtanulnak konkrét módszereket, mint például a kognitív viselkedésterápia, a személyiségükkel dolgoznak.

Emellett a klienseken is sok múlik, mert nem mindenkinél ugyanaz a módszer működik jól. Tehát nincsenek kész megoldások, amik mentén ki lehetne találni egy biztos módszert. Az egyik embernek ez, a másiknak az fog jobban beválni.

Hogy a kérdésre konkrétabban is válaszoljak, terápiás módszer lehet például a különböző szuggesztiók alkalmazása, ami nem azonos a hipnózissal, de azért hasonlít rá.

Vannak különféle művészetterápiás módszerek is, amikkel nagyon jól lehet traumákat, kimondhatatlan eseményeket feldolgozni. Gyakran alkalmazzák még a korábban említett kognitív viselkedésterápiát is, ami egy belátáson alapuló, tudatos módszer, és nagyon jól használható, ha különböző viselkedésmintákat kell átstrukturálni.

Összefoglalva, a terápiás módszerek kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a pszichológusnak mi van az eszköztárában, mivel ismerkedett meg, és az is, hogy a kliens melyik módszer használatakor érzi komfortosan magát, mi vezet nála eredményre.

A beszélgetés ezután a média fiatalok szexuális életére gyakorolt hatására terelődött, amiről a cikksorozat következő részében olvashattok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved