Napi cukiság kimaxolva: bemutatták a négyesiker oroszlánkölyköket Nyíregyházán


kidsnews (127éves) - 3 hete

A most született oroszlánkölykök különlegessége, hogy a Nyíregyházi Állatpark „alapító” oroszlánjának dédunokái.  A kis oroszlánok vakon és foltos bundával 1.5 kg testsúllyal látták meg a napvilágot és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak. 3-4 hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám egészen 6 hónapos korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk.  A 2 hím és a 2 nőstény most -hogy 6 hetesek lettek -mutatkoztak be a nagyközönségnek és átestek egy állatorvosi vizsgálaton is ahol a vakcinák beadása mellett testtömegüket is megmérték. A két nőstények 5.8kg és 6.1 kg a hím állatok mindkét tagja 7.3 kg volt egyedenként. 

Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle így a nemrég született utódok nem csak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek.

A 7 éves ivarérett nőstény állatok a Nyíregyházi Állatparkban születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. 

A hím apaállat 10 esztendős és Hollandiából érkezett 2016-ban Nyíregyházára.

Nem véletlen, hogy számtalan irodalmi és művészeti alkotásban látható a faj, hiszen a kifejlett hím oroszlán-Afrika legnagyobb és legerősebb ragadozója-méltóságteljes látványt nyújt.

Mivel az oroszlánokra jellemző az ivari dimorfizmus – a felnőtt hímek 20-30%-al nagyobbak a nőstényeknél és sörényt viselnek -,  a most 6 hetes  hím kölykök is pár hónap múlva megkülönböztethetőek lesznek lánytestvéreiktől.   

A most született kicsikkel már 14 oroszlán él a Nyíregyházi Álllatparkban,  melyekből hat egyed a ritka fehér színváltozathoz  tartozik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

Sóstó ZOO

2017 Kidsnews | All rights reserved