Október 1. – a zene világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” – mondta Yehudi Menuhin amerikai hegedűművész és karmester, mikor 1975-ben megnyitotta az első zenei világnapot amelyet a művész kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa hívott életre.

Yehudi Menuhin gondolatai azóta sem veszítettek érvényükből:

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Az emberiség történetének, egymás közti kapcsolatteremtésének, vallási szertartásainak, társadalmi érintkezéseinek mindig is fontos része volt a zene. Már az ősemberek barlangjaiban talált csontfuvolák is bizonyítják, hogy elődjeink utánozták az állatok, madarak hangjait és a barlangrajzok alapján feltételezzük, hogy dobokkal üzentek is, amely az afrikai dobnyelvben máig tetten érhető.

Az esti tűzek melletti zene a társadalmi érintkezés aláfestése mellett a hatást is fokozta például egy a vadászat eljátszása közben, ahogy az „isteni” extázis elérésében is segítette a törzsi varázslókat, és a kezdetektől összekapcsolódott a rituális mozgással, a tánccal..

Az eltelt évezredek során a zene folyamatosan változott, fejlődött, a szerkezet és a dallam egyre kiemelkedőbb szerephez jutott, és egyre kifinomultabb módon jelentek meg az egyre sokszínűbb hangszerek.

A zene világnapján Menuhin felhívása szerint mindenhol találkozhatnánk a legkülönböző zenékkel, és zenészekkel.

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

müpa.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved