Október 10. – a halálbüntetés elleni harc világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A halálbüntetés az egyik legrégebbi és egyben legvitatottabb büntetés az emberiség történetében, amelynek hatékonyságáról máig parázs vita folyik az ellenzői és pártólói között.  Az ősi kultúrák emberáldozatait tekinthetjük az első halálos ítéleteknek, melyben nem az ember bűne volt meghatározó, hanem az istenek megbékítése és segítő szándékuk elnyerése a csoport számára. Az ősi mondavilágban rengeteg példát találhatunk, elég csak a szemet szemért, fogat fogért elvre gondolnunk, amelyet Hammurapi törvényoszlopán is tetten érhetünk a „talio elvben”, miszerint a sértett káraiért a károkozónak azonos mértékben kell anyagi jóvátételt adnia vagy sérülést elszenvednie.

Mostanra 142 országban törölték el a halálbüntetést, azonban még mindig számos helyen alkalmazzák legsúlyosabb büntetésként.

A feltételezések szerint a legtöbb kivégzést Kínában hajtják végre, de a neokommunista államban a kivégzések államtitoknak minősülnek, így semmilyen adat nem áll rendelkezésre.

Az Amnesty International jogvédő szervezet 2017-ben összesen 993 kivégzést dokumentált 23 országban, ami 4%-kal kevesebb 2016-hoz és 30%-kal kevesebb 2015-höz képest.

A legtöbb halálos ítéletet Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban regisztrálták. Szerencsére hazánkban 1990 óra törvény rögzíti, hogy minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amitől senkit nem lehet önkényesen megfosztani; a Magyar Alkotmánybíróság többszöri állásfoglalásában is hangsúlyozta, hogy

„az emberi élet és az emberi méltóság elválaszthatatlan egységet alkot, együtt értelmezendő és minden mást megelőző legnagyobb érték”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

Amnesty International ; Lewis Lyons: A büntetés történet

2017 Kidsnews | All rights reserved