Október 11. – lánygyermekek világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hete

A fejlett országokban született lányok helyzete kiemelkedően jó a világ elmaradottabb társadalmi berendezkedésű területeivel összehasonlítva. És bár a demokráciák többségében nem merül fel kérdésként a nők önrendelkezéséhez, tanuláshoz vagy egészségügyi ellátáshoz való joga,  a teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a nőknek még mindig komoly diszkriminációval kell szembenézniük ezeken a területeken is.

Egy az EU tagállamaiban 2016-ban végzett kutatás alapján a nők 44%-a rendelkezett legalább felsőfokú végzettséggel – a férfiak 34%-ával szemben -, ugyanakkor a nők foglalkoztatási rátája minden tagállamban alacsonyabb volt, mint a férfiaké, az egyes tagállamok között rendkívül nagy szórással.

A nemek közötti egyenlőtlenségek a fizetések és egyéb munkaerőpiaci részletek, például a vezető pozíciókat betöltők adataiból a legnyilvánvalóbb, habár a keresetek közötti különbség oka részben az is, hogy a nők gyakrabban végeznek ingyenmunkát, esnek ki időlegesen  a munkaerőpiacról szülés miatt, vagy dolgoznak eleve olyan területen, ahol rosszabbak a fizetések, és eleve kevesebben töltenek be közülük vezető pozíciót.

A WEF, vagyis a Világgazdasági Fórum 2017-ben publikált jelentése szerint a fejlett demokráciákban a jelenlegi tendenciák mellett is csak 217 év múlva jutunk el oda, hogy a lánygyermekek valóban egyelő esélyekkel induljanak az életben, miközben a világ más részein a miénknél is összehasonlíthatatlanul rosszabb helyzetben vannak.

Az UNICEF a lánygyermekek világnapja alkalmából hívja fel a figyelmet arra, hogy a világ női közül körülbelül 400 milliónak kellett gyermekként férjhez mennie és gyakorlatilag rabszolgákként élnie – ha ugyan el nem viszik őket a korai terhességek és szülés okozta komplikációk, amelyek esélye ötször nagyobb a felnőttkori szülésekhez képest. Szerencsére ma már a dél-ázsiai, a kelet-afrikai és a közel-keleti régióban is törvény tiltja a lányok korai kiházasítását, de a szegény, hagyománytisztelő, törzsi eredetű kultúrákban ez sem feltétlenül jelent azonnali megoldást a problémára. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

unicef.hu; ec.europa.eu; mtakti.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved