Október 12. – először ment életet a vastüdő


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Az 1950-es évek elején Magyarországon is megjelent, poliovírus okozta járványos gyermekbénulás a legsúlyosabb formájában a betegek a mellkast mozgató izmok munkája nélkül gyakorlatilag nem tudtak önállóan levegőt venni. Ennek az állapotnak az áthidalására alkották meg a mérnökök a vastüdőt.

Az eszköz lényegében egy hatalmas cső, amelyben a légnyomás szabályozott váltakozásával ki-be légzésre késztetik a tüdőt, a mellkas emelkedésével és süllyedésével a természetes légzés mechanizmusát másolva.

A két amerikai feltaláló, Philip Drinker és Louis Agassiz Shaw  egy vastartályt és két porszívót használt az 1927-ben elkészült prototípushoz, amit eredetileg a széngázmérgezés kezelésére szántak. Az akkor még autó nagyságú kész eszköz első beüzemelése 1928. október 12-én történt meg egy bostoni gyermekkorházban.

A vastüdő hatalmas siker volt, a légzési nehézséggel küzdő gyermekek állapotát azonnal stabilizálni tudta.

A berendezés ma ismert, az eredetinél kisebb és olcsóbb változatát John Haven Emerson fejlesztette ki. Az orvostudomány fejlődésével és a modern, légutakon keresztül lélegeztető gépek megjelenésével a vastüdő használata visszaszorult, de még napjainkban is előfordulnak olyan speciális esetek, amikor szükség van a segítségére.

Az eszköz további fejlesztéseinek köszönhetően ma már„járóbeteg” változat is elérhető, ami lehetővé teszi a páciens viszonylag szabad mozgását is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

erdekesvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved