Október 14. – mezőgazdasági eszközként érkeztek a rakétaválságot kirobbantó fegyverek Kubába


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

1962 elején szovjet mezőgazdasági delegáció utazott Havannába, hogy a Fidel Castro vezette baráti Kuba segítségére legyen a lakosság élelmezésében, ha már az amerikaiak gazdasági szankciókkal sújtották a kis újdonsült szocialista országot. A küldöttség egyetlen bökkenője csak az volt, hogy egy árva fűmagot se tudtak volna elvetni, ugyanis mind egy szálig magasrangú katonatisztek voltak, akik szovjet rakéták telepítéséről meggyőzni jöttek Castrót. Mivel ajánlatuk jó szovjet szokás szerint úgymond visszautasíthatatlan volt, a küldöttség részeként érkezett a műszaki felmérő állomány is.

Ezt követően az Anadir Hadműveletben mezőgazdasági gépek és szállítmányok fedősztorija alatt a szovjetek nagyságrendileg 50.000 katonát, MiG-21 vadászgépeket, IL-28 bombázókat, R-12 és R-14 típusú ballisztikus rakétákat és nukleáris tölteteket telepítettek az országba, hogy ellensúlyozzák az  amerikaiak által nem sokkal korábban Nagy-Britanniába szállított PGM-17 Thor és a PGM-19 Jupiter közepes hatótávolságú rakétákat, illetve az oroszokra eleve közvetlen fenyegetést jelentő, török területen állomásoztatott rakétákat.

Hruscsov azt tervezte, hogy kész tények elé állítja Kennedyéket, csakhogy ahogy az lenni szokott, porszem csúszott a gépezetbe. Az USA U-2 felderítő gépei ekkoriban már folyamatosan dolgoztak többek között Kuba felett is, és Richard Heyser őrnagy október 14-én kiszúrta a gyanús építkezést, amiről nagyfelbontású kémfelvételeket is készített repülőgépével.

Az amerikai elemzők egyértelműen  befejezésközeli állapotban lévő rakétakilövő bázist azonosítottak a Pinar del Rio tartományban fekvő San Cristobalnál, az építkezés közelében álcázott, de jól kivehető R-12 rakétákkal.

Az azonosítást követően Robert McNamara hadügyminiszter és Kennedy elnök kezébe került a döntés, mit reagáljanak a váratlan fenyegetésre, miközben az amerikai közvélemény még ki sem heverte a sokkot, amit az oroszok által 1957 októberében Föld körüli pályára állított Szputnyik-1 műhold okozott.

Nyolc nappal később Kennedy a televízióban elmondott beszédében bejelentette, hogy a US Navy teljes tengeri zárlat alá vonja Kubát, feltűnően kerülve a harcias hangzású „blokád” kifejezést.

A kiadott rendelet alapján az amerikai haditengerészet minden Kuba felé tartó hajót átvizsgálhatott, és már másnap meg is jelent két repülőgép hordozó, két cirkáló és további huszonkét romboló, valamint rakétás fregatt a Kubával szomszédos vizeken, hogy érvényt szerezzen az elnöki rendeletnek.

A nyilvános információk alapján a világ ezen a napon került az eddigi legközelebb a harmadik világháború kirobbanásához, és csak hajszálon múlt, hogy a hidegháború ne csapjon át egy minden addiginál pusztítóbb nagyságrendű öldöklésbe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

haborumuveszete.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved