Október 18. – az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja


kidsnews (127éves) - 4 napja

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatal 2019-es jelentése szerint évente csaknem 250 ezer áldozata van az emberkereskedelemnek, és a számok az elmúlt 9 évben folyamatos emelkedést mutatnak. Az áldozatok 30 százaléka gyermekkorú és 23 százalékuk lány, de bárki lehet áldozat; a fiúkat jellemzően kényszermunkára viszik, míg a lányok esetében sokkal jellemzőbb a szexuális kizsákmányolás.

Az áldozatok legtöbbször Ázsia és a szubszaharai Afrika olyan országaiból kerülnek a gazdagabb nyugat-európai és észak-amerikai országokba, ahol a fegyveres konfliktusok miatt jelentősen megnőtt a kiszolgáltatott gyerekek, emberek száma. De ne ringassuk magunkat abba a tévhitbe, hogy a jelenség Kelet-Közép-Európában ismeretlen.

Közép- és Dél-Kelet-Európában az áldozatok 70 százalékát szexuálisan zsákmányolják ki az emberkereskedők, illetve nagyságrendileg harminc százalékukat kényszerítik munkára, amiért nem kapnak fizetséget, vagy egyéb módokon használják ki őket.

Ebben a régióban a leginkább érintett társadalmi csoportok a mélyszegénységben élők, az alacsony iskolázottsággal rendelkező fiatalok, a romák, az egyedülálló anyák, valamint a hajléktalan férfiak. Az áldozatok a legtöbb esetben az állami nevelő- és javítóintézetekből érkeznek, és sokszor súlyos, feldolgozatlan gyerekkori traumákat cipelnek magukkal, amit az emberkereskedők tudatosan kihasználnak.

Az áldozatok többségénél hiányoznak a segítő baráti és családi kapcsolatok, amik kiutat mutathatnának az emberkereskedők hálójából. Azok az áldozatok, akiknek sikerül kiszabadulni, a trauma mellett rendszerint további kihívásokkal néznek szembe, újra vagy leginkább el kell kezdeniük az életüket, be kell fejezniük az iskoláikat, lakhatást és munkahelyet kell találniuk, így különösen fontos, hogy a társadalom megteremtse a lehetőséget ezeknek az embereknek is a beilleszkedésre.  

A Belügyminisztérium külön portált indított az emberkereskedelem elleni küzdelem hazai támogatása érdekében, ahol bővebben is tájékozódhatsz a Magyarországon is jelenlévő veszélyekről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

traumakozpont.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved