Október 21. – egy volt náci nyerte meg Amerikának az űrversenyt


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

1942 telétől a szövetséges országok egyértelművé tették, hogy a háború befejezése után felelősségre vonják a tengelyhatalmak háborús bűnöseit. Egyetlen náci számára sem maradhatott kérdéses, hogy amennyiben a háború nem az ő elképzelésük szerint alakul, tetteiknek előbb-utóbb következményei lesznek. Nem volt ez kétséges Wernher von Braun német báró, a rakétakutatás egyik korszakos zsenije számára sem, aki sikeres karrierje érdekében minden további nélkül tagja lett a náci pártnak és az SS-ben is tisztként szolgált. Később ezt minden esetben úgy emlegette, hogy ez számára „csak szükséges eszköz volt a rakétaépítés érdekében”.

Rakétamérnöki zsenialitásához valóban nem fért kétség, az ő vezetésével sikerült megépíteni a náci propaganda által agyonmagasztalt, máig közismert Vergeltungswaffe-1-et, azaz V-1-et.  Nevéhez fűződik az 1934-1944 között kifejlesztett teljes Aggregat rakétasorozat is (az A–1, A–2, A–3 és A–4 rakéták), amelyek közül került ki végül a szériaérett V–2 (Vergeltunswaffe–2, Megtorló fegyver-2).

amit a németek London és Antwerpen lerombolására szántak, és ami  több ezer ember életét kioltotta.

A második világháború végén egyes források szerint hadifogolytáborba került, míg mások szerint kb. 150 fős fejlesztői csapatával együtt megadta magát az érkező amerikai csapatoknak.

Bárhogy is volt,  csapatával alkut kötöttek, hogy ezentúl az amerikai hadseregnek dolgoznak és fejleszenek, cserében a szövetségesek elhiszik von Braunnak, hogy nem volt köze a kényszermunkához, amivel  a Mittelbau-Dora koncentrációs táborban őrzött foglyok hozzájárultak a V-2 fejlesztéséhez, és nem indítanak ellenük eljárást az ügyben.

Az utólagos elemzések szerint ebbe kb. 20.000 fogoly halt bele, ami több, mint ahány áldozatot a rakéta fegyverként való bevetése szedett.

Wernher von Braunnak tényleg nem számított semmi más, mint hogy rakétákat fejlesszen, és szakmai zsenijét, illetve végtelen szervilitását – kinek hogy tetszik – a háború után éppolyan odaadással vetette alá az Államok hadseregének, mint előtte a Harmadik Birodalomnak.

A német tudósnak és embereinek előszőr a hadizsákmányként érkezett katonai dokumentumok feldolgozásában kellett segédkeznie. Ebben az időszakban még az utcára is csak kísérettel mehetett, mivel a győztesek érthető okokból nehezen fogadták a bizalmukba. Azonban amikor az oroszoknak sikerült az űrbe juttatnia a Szutnyik 1-et és ezzel látszólag komoly előnyre tettek szert a rakéta és űr technológia területén, von Braun kilátásai is megváltoztak.

Ahogy mondják, szerelemben és háborúban mindent szabad, így Wernher von Braun, a rakétaépítés aduásza 1959. október 21-én munkába lépett a NASA-nál, hogy megnyerje Amerikának az űrversenyt.

Braun zsenialitása egyre gyorsabban repítette csapatát a cél felé, sőt, hamarosan ismét a propaganda fókuszában találta magát, és Walt Disneyvel kötött barátsága gyümölcseként még a televízióban is szerepelt, hogy segítsen az amerikai közvéleménynek népszerűsíteni a Holdra szállás projektet.

Von Braun természetesen aktívan részt vett a Saturn rakéta fejlesztésében, amivel Amerika képessé vált a leszállóegység Föld körüli pályára állítására, és megteremtette az Apollo-program és a holdraszállás sikerének egyik alapfeltételét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

spacejunkie.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved