Október 22. – a chatboxban üvöltés világnapja, a CAPS LOCK ünnepe


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

„Rögzítés nagybetűvel” vagyis  a caps lock billentyű története sokkal messzebbre nyúlik vissza az időben, mint a számítógépek rövid sztorija. Először a XIX. század végén az írógép gyártók kerültek szembe a problémával, hogy meg kellene különböztetni a kis- és a nagybetűket anélkül, hogy dupláznák a billentyűk számát. 1878-ig az írógépek csupa nagybetűvel írtak, mígnem a Remington No. 2 írógép tervezői megalkották a shift billentyű parancsot, ami az írógép mechanikáját elfordítva „előhozta” az adott írásjel nagybetűs párját.

De maradt még egy kínzó probléma: mit tegyünk, ha továbbra is hosszú mondatokat szeretnénk csupa nagybetűvel leírni, és nem csak egy betűt?

1914-ben a Remington mérnökei megoldották ezt a problémát is, és megjelent a SHIFT LOCK billentyű, és a gépírónők végre kedvükre kiabálhattak az írás sebességének csökkenése nélkül. A személyi számítógépek tömeggyártása kezdetén magától értetődő volt, hogy a klaviatúrákat a korábbi írógépek billentyű kiosztása és logikája alapján építsék fel.

Az egyetlen, ugyanakkor igen lényeges különbség napjaink caps lock-ja és a korabeli shift lock között, hogy az előbbi nem hat a központozási karakterekre. Erre utal az elnevezés is, amennyiben a CAPS LOCK a capital letters lock (nagybetűk rögzítése) rövidítése.

Kezdő gépelőknek érdemes megtanulni a Microsoft Wordben a shift+f3 billentyű kombinációt, mivel a szoftver ezzel a paranccsal segít nekünk,, ha véletlenül CSUPA NAGYBETŰVEL ÍRT SZÖVEGET szeretnénk normál szöveggé alakítani.

A világnap megünneplése egyébként roppant egyszerű, csak üvöltsünk a csetszobákban, vagyis

MA MINDENKI ÍRJON MINDENT CSUPA NAGYBETŰVEL! 😀

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved