Október 24 .- máig pávákkal dolgoznak együtt az ENSZ székházban


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A világ legfontosabb nemzetközi szervezetét, a „világbéke őrét”, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezetét 1945 tavaszán, San Franciscóban hívták életre a II. világháborúban győztes szövetséges hatalmak , és a szervezet alapszerződése még ugyanabban az évben, október 24-én életbe lépett.

Az ENSZ New York-i székhellyel működik, és további főhadiszállásai találhatók Genfben, Bécsben és Nairobiban, melyek mindegyike nemzetközi felségterületnek minősül.  

Genf városának és agglomerációjának nagyságrendileg egyharmada az ENSZ-nél és a holdudvarába tartozó 350 szervezetnél dolgozik.  A „diplomaták városában” 170 állandó képviselet és további megfigyelői irodák és missziók képviseltetik magukat.

A Nemzetek Palotája, vagyis az ENSZ genfi épülete eredetileg az elődszervezet Népszövetség székházának épült, és 1936-ban készült el a Svájc által adományozott hatalmas parkosított telken.

Eredeti tulajdonosa azzal a feltétellel adta át a telket a svájci államnak, hogy az ott élő pávái maradhatnak a parkban. Emiatt még most is találkozhatunk a páváskodó madarakkal a hatalmas épületkomplexum zöldterületein.

A közel 600 méter hosszú grandiózus épületegyüttes irodáiba eredetileg 51 tagállam irodistái költöztek be, jelenleg 193 tagállam diplomatái tevékenykednek a falai között. A diplomatáknak saját bankfiókja, postahivatala, orvosi rendelője is van az épületben a 34 konferencia terem és több ezer irodahelyiség mellett. Hazánk 1955. december 14-én lett a világszervezet tagja.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ENSZ

2017 Kidsnews | All rights reserved