Október 25. – négy napra taxisok bénították meg az országot


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Harminc éve, 1990-ben a világgazdasági változások (konkrétan az öbölháború) következtében az olaj világpiaci ára megduplázódott, és a rendszerváltó Antall kormány 65%-kal, 56 forintra emelte a benzin literenkénti árát. A húszezer taxist foglalkoztató Budapesten bombaként robbant a hír. A CB-n és URH-n egymással folyamatosan kommunikáló közösség az akkori telekommunikációs eszközökkel szinte elképzelhetetlenül gyorsan szervezte meg a taxis blokádként elhíresült tüntetést, ami a fiatal demokratikus Magyarország első igazi, nagy tömegtüntetése lett.

A kormányt mondhatjuk, hogy váratlanul érte az ellenállás, a miniszterelnök Antall József korházban, további négy kormánytag külföldön volt, az itt maradt vezetők pedig finoman szólva sem álltak a helyzet magaslatán.

Horváth Balázs belügyminiszter kapkodása és diplomáciai érzékének hiánya inkább rontott, mint segített a megélhetésüket féltő, a demokráciával és a verseny- és piacgazdasággal ismerkedő, ijedt taxisokkal való megegyezés lehetőségein.

Október 25-én, a délutáni bejelentésre reagálva magántaxisok százai jelentek meg a Hősök terén, hogy kifejezzék rosszallásukat az áremelkedés kapcsán.

A kormányt Siklós Csaba közlekedési miniszter képviselte, aki a taxisok vezetőjének elmondta, hogy nincs visszakozási lehetősége a kormánynak, mivel nincs pénze, amiből finanszírozza az öbölháború miatt emelkedő olajárat, és a kormány kifejezett célja, hogy az áremeléssel csökkentse a lakosság benzinfogyasztását, még akkor is, ha ezzel veszélybe sodorják a taxisok megélhetését.

Válaszul a taxisok este tíz óra környékére megbénították a főváros hídjainak a forgalmát, bár a diszpécsereik szerint a Szabadság-híd egyelőre többé-kevésbé járható maradt.

Éjfélre a blokád már országossá vált, Budapesten csak a metró tudott akadálytalanul közlekedni, a tüntetők csak a kivonuló szovjet katonákat, a mentőket, és a tűzoltókat engedték át, senki mást.

Azok középkorú vagy idősebb honpolgárok, akik még emlékeztek az 1956-os forradalomra, némileg megnyugodhattak,  amikor a hadsereg és a rendőrség is közölte, hogy nem kíván közbeavatkozni.

A kormánynak négy nappal később sikerült csak megegyeznie a személyfuvarozókkal, és Antall József a betegszobájában nyilatkozott a Magyar Televíziónak – ez a „pizsamás interjúként” vonult be a történelembe –, és elismerte, hogy nem készítették fel a döntésre a közvéleményt, és ezzel az előkészítő munkában komoly hibát vétettek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hvg.hu index.hu merce.hu

fotó: Fortepan/Szalay

2017 Kidsnews | All rights reserved