Október 28. – az animáció világnapja


kidsnews (127éves) - 4 hete

1892. október 28-án, az Emile Reynaud által megnyitott párizsi Optikai Színházban a film történetében először nem hús-vér szereplőkről készült képeket, hanem kézzel rajzolt és animált mozgóképeket vetítettek a vászonra. Ennek emlékére 2002-ben a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség (ASIFA) október 28-át javasolta az animáció világnapjának.   

Emile Reynaud biztosan nem volt tisztában tettének történelmi szerepével, és nem is sejthette, hogy ötletéből milyen sokrétű művészeti ág alakul ki.

A műfaj megteremtője kézzel rajzolta és festette celluloidra alkotásait, amelyeket saját fejlesztésű praxinoszkópjával vetített le az arra érdeklődést mutató nagyérdeműnek párizsi filmműhelyében. Az ezután következő negyven év alatt az animáció komoly iparággá fejlődött, és a játékfilmes stúdiók közül egyre több nyitott rajzfilmes részleget a film fellegvárának tekintettHollywoodban is.

Az MGM, a Walt Disney, a Paramount és a Warner Bros klasszikus karaktertípusok  szerepeltetésével, alap konfliktushelyzetekre építették szórakoztató kisfilmjeiket, amelyek hamarosan nagyjátékfilmekké nőttek ki magukat, hogy napjainkra a játékfilmekhez mérhető, óriási iparággá fejlődjenek.

A filmművészet ma már elképzelhetetlen a számítógépes technikával készülő kétdimenziós és háromdimenziós animációk nélkül. Annak, aki az őszi szünetben művelné ki magát a témában,

kezdetnek ajánljuk az IMDB közösségi toplistájának éllovasait a 2000-2020 közti időszakból:

Chihiro szellemországban

Zootropolis – Állati nagy balhé

Agymanók

Wall-E

Toy Story 3.

Toy Story 4

Fel!

Coco

Az élet könyve

A hihetetlen család

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved