Október 3. – véget ért a kolera miatti karantén


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A Covid megjelenése óta hajlamosak vagyunk elmerülni az önsajnálatban, amiért otthonainkban kell hónapokat lehúznunk a maszkviselés rengeteg kellemetlensége mellett, nem megfeledkezve a koncertek elmaradásáról és a pubok korai zárásáról. Pedig nem ez az első eset, amikor járvány miatt határzárat és karantént rendeltek el hazánkban.

A 19. század legsúlyosabb demográfiai katasztrófáját a lengyel felkelés ellen I. Miklós cár hívására érkezett ázsiai hadtestek idézték elő, akik nem csak harci erejüket, hanem a kolerát is hozták magukkal. A járvány a korszak higiéniás viszonyai között őrületes tempóban terjedt annak ellenére, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem terjed emberről emberre.

Magyarország szerencséjére 1830 végén, a kolera járvány első hullámában I. Ferenc királyunk zárlatot rendelt el az ország határain, ezért a járvány első időszakát viszonylagos nyugalomban vészeltük át.

Mivel a kereskedelem és a közlekedés megbénítása éhínséggel fenyegetett, a zárlatot nemsokára feldoldották, és a dinamikusan mozgó emberek között elkezdett pusztítani a kór.

A vármegyékbe kiküldött kolerabiztosok bizmutport szórattak a kutakba, ami nagyon látványos intézkedés volt, azonban sajnos teljesen hatástalannak bizonyult, ezért az akkori elit iránti csekély bizalom hamar elolvadt, és annak rendje és módja szerint szárba szöktek az összeesküvés elméletek.

Az a szóbeszéd, hogy a kutakba szórt fertőtlenítőszer valójában méreg, és az urak a köznép kiirtásán munkálkodnak, tovább növelte a káoszt – olyannyira, hogy lázadó jobbágyok kisebb-nagyobb csoportjai uradalmakat támadtak meg és országszerte 13 nemest meggyilkoltak.

A közigazgatás vezetőinek több helyről el kellett menekülnie, így a járvány közegészségügyi probléma mellett komoly politikai és közrendi válsággá eszkalálódott.

Az ország kijelölt vezetője, Eötvös Ignác sárosi főispán statáriumot hirdetett és sikeresen leverte az ún. kolerafelkelést, de közben a járvány maga csaknem félmillió embert megfertőzött és közel 250 ezer embert megölt, mielőtt továbbvonult Nyugat-Európába.

Hazánk 1831. október 3-án nyitotta meg ismét a határait, amikor a kolera belföldön lényegében lecsengett. A járvány még ezután is vissza-visszatért és összesen több, mint egymillió hazai áldozatot szedett egészen addig, amíg Robert Koch mikrobiológus áldozatos munkája révén a 19. század utolsó negyedére sikerült annyira kiismerni, hogy a kolerával szembeni megelőzés és védekezés is sokkal célzottabbá és hatékonyabbá válhatott.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved